2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Putyin a finn elnöknek: hiba lenne feladni a semlegességet

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt finn kollégájával, Sauli Niinistövel, az államfők “őszinte eszmecserét folytattak” Finnország NATO-csatlakozási szándékának hátteréről – közölte a tárgyalást követően a Kreml sajtószolgálata, amelyet a RIA Novosztyi idézett.

Putyin rámutatott, hogy “a katonai semlegesség hagyományos politikájának feladása hiba lenne, mivel Finnország biztonságát nem fenyegeti veszély”.

“Az ország külpolitikai irányvonalának ilyen megváltoztatása negatív hatással lehet az orosz-finn kapcsolatokra, amelyek hosszú évek óta a jószomszédi viszony és a partnerségi együttműködés szellemében épülnek, és azok kölcsönösen előnyösek” – jegyezte meg az orosz elnök sajtószolgálata.

Az államfők megvitatták az ukrajnai helyzetet is. Putyin kiemelte Niinistönek a Moszkva és Kijev képviselői között zajló tárgyalásokat, amelyeket az ukrán fél “gyakorlatilag felfüggesztett”.

A telefonbeszélgetést állítólag Helsinki kezdeményezte.

A finn és a svéd hatóságok az évek óta tartó semlegesség feladásáról és a NATO-hoz történő csatlakozás a lehetőségéről kezdett beszélni, miután Oroszország megkezdte ukrajnai katonai műveletét. A finn elnök pénteken nyilatkozta, hogy fel kívánja hívni az orosz elnököt.

Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője elmondta, hogy a szövetség szívesen látja Finnországot és Svédországot a soraiban, és biztosítja, hogy gyorsan csatlakozhassanak. Az Egyesült Államok üdvözölte ezt a döntést.

Oroszország többször megjegyezte, hogy a NATO célja a konfrontáció. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy a Kreml nem tekinti Oroszország számára egzisztenciális fenyegetésnek Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó