2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Putyin a finn elnöknek: hiba lenne feladni a semlegességet

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt finn kollégájával, Sauli Niinistövel, az államfők “őszinte eszmecserét folytattak” Finnország NATO-csatlakozási szándékának hátteréről – közölte a tárgyalást követően a Kreml sajtószolgálata, amelyet a RIA Novosztyi idézett.

Putyin rámutatott, hogy “a katonai semlegesség hagyományos politikájának feladása hiba lenne, mivel Finnország biztonságát nem fenyegeti veszély”.

“Az ország külpolitikai irányvonalának ilyen megváltoztatása negatív hatással lehet az orosz-finn kapcsolatokra, amelyek hosszú évek óta a jószomszédi viszony és a partnerségi együttműködés szellemében épülnek, és azok kölcsönösen előnyösek” – jegyezte meg az orosz elnök sajtószolgálata.

Az államfők megvitatták az ukrajnai helyzetet is. Putyin kiemelte Niinistönek a Moszkva és Kijev képviselői között zajló tárgyalásokat, amelyeket az ukrán fél “gyakorlatilag felfüggesztett”.

A telefonbeszélgetést állítólag Helsinki kezdeményezte.

A finn és a svéd hatóságok az évek óta tartó semlegesség feladásáról és a NATO-hoz történő csatlakozás a lehetőségéről kezdett beszélni, miután Oroszország megkezdte ukrajnai katonai műveletét. A finn elnök pénteken nyilatkozta, hogy fel kívánja hívni az orosz elnököt.

Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője elmondta, hogy a szövetség szívesen látja Finnországot és Svédországot a soraiban, és biztosítja, hogy gyorsan csatlakozhassanak. Az Egyesült Államok üdvözölte ezt a döntést.

Oroszország többször megjegyezte, hogy a NATO célja a konfrontáció. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy a Kreml nem tekinti Oroszország számára egzisztenciális fenyegetésnek Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozását.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...