2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin a finn elnöknek: hiba lenne feladni a semlegességet

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt finn kollégájával, Sauli Niinistövel, az államfők “őszinte eszmecserét folytattak” Finnország NATO-csatlakozási szándékának hátteréről – közölte a tárgyalást követően a Kreml sajtószolgálata, amelyet a RIA Novosztyi idézett.

Putyin rámutatott, hogy “a katonai semlegesség hagyományos politikájának feladása hiba lenne, mivel Finnország biztonságát nem fenyegeti veszély”.

“Az ország külpolitikai irányvonalának ilyen megváltoztatása negatív hatással lehet az orosz-finn kapcsolatokra, amelyek hosszú évek óta a jószomszédi viszony és a partnerségi együttműködés szellemében épülnek, és azok kölcsönösen előnyösek” – jegyezte meg az orosz elnök sajtószolgálata.

Az államfők megvitatták az ukrajnai helyzetet is. Putyin kiemelte Niinistönek a Moszkva és Kijev képviselői között zajló tárgyalásokat, amelyeket az ukrán fél “gyakorlatilag felfüggesztett”.

A telefonbeszélgetést állítólag Helsinki kezdeményezte.

A finn és a svéd hatóságok az évek óta tartó semlegesség feladásáról és a NATO-hoz történő csatlakozás a lehetőségéről kezdett beszélni, miután Oroszország megkezdte ukrajnai katonai műveletét. A finn elnök pénteken nyilatkozta, hogy fel kívánja hívni az orosz elnököt.

Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője elmondta, hogy a szövetség szívesen látja Finnországot és Svédországot a soraiban, és biztosítja, hogy gyorsan csatlakozhassanak. Az Egyesült Államok üdvözölte ezt a döntést.

Oroszország többször megjegyezte, hogy a NATO célja a konfrontáció. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy a Kreml nem tekinti Oroszország számára egzisztenciális fenyegetésnek Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS