2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Poroshenko ukrán elnök nem fogadta el a 385 Usd-os orosz gázár-ajánlatot

Pjotr Poroshenko az orosz elnökkel való milánói találkozó után azt nyilatkozta, hogy Kijev és Moszkva nem tudott megállapodni a gázszállítás kérdésében. Putyin elmondása szerint a téli gázellátásban megállapodás körvonalazódik ugyan, de a részletek még kidolgozásra várnak.

 

 

“Megállapodtunk az alap paraméterekben a gáz-szerződést illetően” – mondta Poroshenko elnök, és elmondása szerint most Ukrajna finanszírozási forrásokat keres a lejárt, hátralékos tartozásainak rendezésére. Ezt követően Novak orosz energetikai miniszter is pozitívan nyilatkozott a megállapodásról, de a Putyinnal való négyszemközti megbeszélése után Poroshenko már azt mondta, hogy nem sikerült megállapodásra jutniuk a gázárat illetően.

 

A tárgyalások október 21-én Brüsszelben folytatódnak az EU mediációjával.

 

“Nem tudtunk elérni semmi gyakorlati eredményt” – mondta Poroshenko a riportereknek a Putyinnal való 45 perces megbeszélése után. Megjegyezte hogy “bizonyos haladást” elértek, de a részletekről még nincs megállapodás.

 

Nincs több hitel-alapú földgáz-szállítás Ukrajnába:

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök – a maga nevében – azt nyilatkozta, hogy a két ország megegyezett a gázellátás feltételeiben “legalábbis a téli időszakra”. “Az aktuális probléma a készpénzhiány Ukrajnában” – mondotta Putyin, felhívva nyugati partnereit, hogy segítsenek Kijevnek most megoldani ezt a krízist.

 

Oroszország nem hajlandó Ukrajnát a továbbiakban hitelre gázzal ellátni, és ragaszkodik az előre-fizetéses rendszerhez. Kijev még mindig több mint 5,3 milliérd Usd -al tartozik Moszkvának, de Moszkva hajlandó lenne megfontolni ezt az összeget és 1OO dolláros kedvezményt adni visszamenőlegesen 1OOO köbméterenként, így 4,5milliárd USD-ra csökkenne Kijev tartozása.

 

Az ének a semmiről tovább folytatódik október 21-én Brüsszelben, a gáztárgyalások következő időpontjában.

 

 

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó