2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Poroshenko törvényváltoztatással tenné lehetővé külföldiek számára az ukrán kormánybéli munkát

Ukrajna elnöke, Pjotr Poroshenko azt tervezi, hogy megváltoztatja az ukrajnai jogszabályozást annak érdekében ,hogy külföldiek is dolgozhassanak magas kormányzati pozíciókban az ukrán államvezetésben. Ez eleddig példa nélküli az ukrán történelemben és azt jelentheti, hogy Ukrajnát akár külföldről is lehet majd kormányozni valamilyen szinten.

 

 

“Az ötletem a törvények megváltoztatására annak érdekében ,hogy jogot biztosítsunk külföldieknek az ukrán államgépezetben való munkához, beleértve a kormányt is” – mondotta Poroshenko elnök csütörötökön az ukrán parlament előtt mondott beszéde során. “Vagy ki lehetne terjeszteni azon emberek listáját, akiknek az ukrán elnök rendkívüli, gyorsított eljárásban adhat ukrán állampolgárságot” – tette hozzá.

 

Kiemelte, hogy azok a külföldiek “készek elfogadni az ukrán állampolgárságot annak érdekében, hogy megkaphassák a pozíciót ezzel meg fogják erősíteni erős elkötelezettségüket a potenciális partnereink és partner-jelöltjeink felé”

 

Poroshenko javasolta továbbá külföldi személy kinevezését az újonnan felállított “Nemzeti Anti-korrupciós Iroda” élére. Az elnök kidolgozta, hogy a külföldieknek lenne egy különösen erős “előnyük” az ukrajnai politikai elittel való kapcsolatuk hiánya okán.”

 

“Senki se lesz senki keresztapja vagy kerítőembere” – mondta, utalva az ukrajnai politikai nepotizmusra, részlehajlásra.

 

Korábban, Arseny Yatszenyuk ukrán miniszterelnök javasolta új pozíció felállítását – Európai Integrációs Ügyek Miniszterelnök-helyettese néven. Előterjesztette tovább, hogy egy európai vezető lenne kinevezve erre a pozícióra.

 

Csütörtökön Yatszenyuk megkapta a törvényhozástól a jóváhagyást, hogy maradjon Ukrájna miniszterelnöke, míg 5 ukrán párt létrehozott egy úgynevezett Ukrajnai Európai Koalíciót az új parlament első ülésén.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...