2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Porosenko a kamerák előtt adta parancsba a donbásszi ütközőzóna létrehozását

A donbásszi felkelők nemrég befejezték nehézfegyverzetük visszavonását a konfrontációs vonalról – írja a Vesztyi. Ennek ellenére az ukránok továbbra is a helyükön maradtak. Ukrajna elnöke váratlanul egy nyilatkozatot tett egy 30 km-es ütközőzóna létrehozásáról, de eddig az ukrán katonák még nem tettek meg egy lépést sem. Közben a donbásszi béketörekvésekről szinte nem is hallani semmit az ukrán médiában. Annál többet az ukrán tengerészgyalogosokról és az amerikai katonai segítségről.

„Megparancsoltam a háromoldalú kontaktcsoport ukrán képviseletének, hogy írjon alá egy megállapodást egy 30 kilométeres ütközőzóna létrehozásáról a konfrontációs vonal teljes hosszában. Visszavonni a megmaradt tüzérséget, a páncélosokat, az aknavetőket, hogy lehetetlenné tegyük az állandó bombázásokat” – jelentette be Ukrajna elnöke. A nehézfegyverzet visszavonását az EBESZ fogja ellenőrizni. „Amennyiben a megállapodás felei nem teljesítik a feltételeket, az információt napvilágra hozzuk” – mondta az EBESZ ukrajnai küldöttségének vezetője, Alekszander Hug. Úgy gondolja, nem az a legfontosabb, hogy csak visszavonják a fegyvereket, hanem hogy megerősítést nyerjen, hogy az a konfrontációs vonal teljes hosszán sehova sem mozdul már.

Úgy látszik, hogy a donyeckiek egyoldalú fegyverzetkivonása nem hagyott választást Kijev előtt, így nekik is lépniük kellett, mivel ha nem reagálnak semmit, az akár rossz fényt is vethetne a világközösség szemében. A választásokkal viszont sokkal nehezebb a helyzet. Porosenko Minszkbe küldve Kucsmát parancsba adta neki, hogy ne ismerje el az ottani választásokat.

„Ukrajna nem konstruktívan viselkedik. Azok a dokumentumok, amelyeket megszavazott az ukrán parlament, kiesnek a minszki intézkedések tartalmából. Ami az alkotmánymódosítást illeti, az nem írja elő az állandó jellegű különleges státuszt” – nyilatkozta Vlagyiszlav Dejnego, az LNR parlamentjének házelnöke.

A minszki kontaktcsoport alcsoporti ülésein nem sikerült nagyobb eredményeket elérni. Az EBESZ követeli a blokád eltörlését, de ez egyelőre nem változik.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....