2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Politico: Zelenszkij elismerte, hogy tavasszal tervezték az ellentámadást, de fegyverhiány miatt nem sikerült

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy tavasszal akart ellentámadást indítani, de a fegyverek hiánya miatt ez nem sikerült – írja a Politico című amerikai lap.

“Terveink szerint tavasszal indultunk volna. Őszintén szólva nem tudtunk, mivel nem volt elég lőszerünk és fegyverünk, és nem voltak megfelelően kiképzett brigádjaink ezekkel a fegyverekkel, különösen, mivel a kiképző missziókat Ukrajnán kívül tartották” – idézte az ukrán elnököt a lap.

Zelenszkij azt is megjegyezte, hogy mivel Ukrajna később kezdett el cselekedni, sok időt adott Oroszországnak arra, hogy több védelmi vonalat is kiépítsen.

“Emiatt az ellentámadásunk lassabb tempója. Nem akartuk elveszíteni az embereinket, a személyzetünket. A hadseregünk pedig nem akart emiatt felszerelést veszíteni” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása a juzsno-donyecki, artyomovszki és elsősorban zaporizzsjai irányban június 4-én kezdődött. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük a nagy visszhangot kiváltó Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetett harcba.

Mint Vlagyimir Putyin elnök július 21-én kijelentette, az ukrán erők nem értek el eredményeket  -, és a nyugati irányítók “nyilvánvalóan csalódottak” az ukrán erők ellentámadása miatt. Kijevnek szerinte nem segít “sem a bepumpált kolosszális erőforrások, sem a fegyverek, harckocsik, tüzérség, páncélozott járművek, rakéták szállítása, sem a több ezer zsoldos és tanácsadó bevetése”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 11-én jelezte, hogy az ellenség semmilyen irányban nem érte el céljait, miközben több mint 26 ezer katonát, 21 repülőgépet és hat helikoptert, 1244 harckocsit és több ezer más eszközt, köztük 17 Leopard harckocsit és 12 Bradley BMP-t veszített. A súlyos veszteségeket az Egyesült Államokból soron kívül küldött újabb felszerelésszállítmányok megerősítik.

Az ukrán erők ellentámadásának sikertelensége közepette a nyugati média megjegyezte, hogy Kijev felhagyott a nagy egységek és a nyugati felszerelések harcba dobásával. Emellett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy az ukrán offenzíva nem egyszakaszos lesz, hanem “még sok hónapig” folytatódni fog.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó