2022, október 7.
20.8 C
Budapest
11.8 C
Moszkva

Politico: az USA támogatja az ukránok Krím elleni támadásait

Az Egyesült Államok a Krím elleni ukrán csapásokat “önvédelmi célokból” jogosnak tartja – jelentette csütörtökön a Politico egy meg nem nevezett Biden-kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

Washington támogatja a Krím elleni ukrán csapásokat, “ha Kijev szükségesnek tartja azokat” – mondta a Politico NatSec Daily című lapnak az amerikai kormányzat magas rangú tisztviselője.

Természetesen mi nem választunk ki célpontokat, és minden, amit biztosítottunk, önvédelmi célokat szolgál. Bármilyen célpont, amelyet szuverén ukrán területen választanak, az definíció szerint önvédelem” – mondta a névtelenül nyilatkozó tisztviselő.

A Politico kérdésére, hogy a Biden-kormányzat szuverén ukrán területnek tekinti-e a félszigetet, a tisztviselő azt mondta: “A Krím Ukrajna”.

A Krím egy 2014-es kijevi fegyveres puccsot követően szakadt el Ukrajnától, és egy népszavazáson elsöprő többséggel szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra, amelyet a Nyugat nem ismert el.

Egy ukrán tisztviselő azt mondta a lapnak, hogy Biden kormányának “támogató üzenete” “eljutott Kijevbe”.

A Politico tudósítása egybecseng Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter korábbi megjegyzéseivel. Reznyikov csütörtökön az amerikai kormány által finanszírozott Voice of America műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy Kijev ígérete, miszerint nem támad orosz területet nyugati fegyverekkel, nem terjed ki a Krímre – és hogy Washington nem ellenezte az ottani ukrán támadásokat.

Egy orosz lőszerraktár közelében erőteljes robbanások rengették meg kedden az északkeleti Krím északkeleti részén fekvő Majszkoje falut. Ez volt a második ilyen incidens néhány héten belül, a hónap elején a szaki katonai repülőtéren is robbanássorozat történt, amelyben 14 ember megsérült és egy meghalt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a mostani csapások “szabotázscselekmények” voltak, és civil objektumokban, köztük elektromos vezetékekben, egy erőműben, egy vasútvonalban és több lakóépületben okoztak kárt.

Ukrajna közvetlenül nem erősítette meg a felelősséget a közelmúltbeli támadásokért, de a repülőtéren történt incidens után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a háború “a Krímmel kezdődött, és a Krímmel – annak felszabadításával – kell véget érnie”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...