2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Politico: a NATO 10 éves programot indít Ukrajna védelmi iparának újjáépítésére

A NATO-szövetség hamarosan elindít egy programot Ukrajna védelmi iparának újjáépítésére a következő évtizedben, remélve, hogy a szovjet korszakból származó fegyvereket fokozatosan kivonják és nyugati felszerelésekre cserélik, miközben Washington és szövetségesei újabb katonai segélyeket ígérnek Kijevnek.

A NATO és Ukrajna tisztviselői a jövő héten találkoznak, hogy megvitassák a kijevi hadiipari komplexum újjáélesztésére irányuló “hosszú távú kötelezettségvállalást” az Oroszországgal folytatott hónapok óta tartó harcok után – jelentette szerdán a Politico egy magas rangú NATO-tisztviselőre hivatkozva.

“Meg fogjuk vizsgálni a védelmi tervezési követelményeket, hogy Ukrajna teljes mértékben interoperábilis legyen a NATO-val” – mondta a meg nem nevezett tisztviselő.

“Arról van szó, hogy a szovjet felszerelésről … áttérünk a NATO-kompatibilis nyugati felszerelésre”.

Bár a NATO munkatársa kevés részletet árult el az átépítési erőfeszítésekről, azt mondták, hogy az Ukrajna hosszabb távú szükségleteire összpontosít, és valószínűleg több nemzetközi partner bevonásával fog történni. A kezdeményezés elkülönül egy másik NATO-projekttől, amelyet a beszerzési tisztviselők e hónap elején vitattak meg, és amely szintén az ukrán védelmi ágazat megerősítésére törekszik, miközben a Kijevbe irányuló nehéz fegyverszállítmányok után a nyugati készleteket is feltölti.

Korábban szerdán az úgynevezett “Ukrajna Védelmi Kontakt Csoport” ülésezett, hogy megvitassa a további katonai támogatást, és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter kijelentette, hogy a légvédelmi rendszerek országa “legfőbb prioritása”.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke elmondta, hogy Washington és szövetségesei arra törekednek, hogy ilyen fegyvereket biztosítsanak, és felszólította a kontaktcsoport tagjait, hogy “szálljanak be és segítsenek [Ukrajnának] egy integrált lég- és rakétavédelmi rendszer, különösen a régi rendszerek újjáépítésében és fenntartásában”.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter eközben további légvédelmi rakéták küldésére tett fogadalmat a szerdai ülésen, mondván, hogy “az egyetlen eredmény, amit [Oroszország] elér [az Ukrajna elleni folyamatos támadásokkal], az az, hogy még többet fogunk szállítani”.

Ezek az ígéretek nem sokkal azután hangzottak el, hogy Németország leszállította az elsőt a négy IRIS-T légvédelmi rendszerből Ukrajnának, míg Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egy-egy újabb saját fegyverszállítást jelentett be, köztük francia tarackokat, amerikai gyártmányú NASAMS légvédelmi rendszereket és AMRAAM levegő-levegő rakétákat az Egyesült Királyságból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...