2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Politico: a Biden kormányzat csendben felkészült Ukrajna kudarcára

Joe Biden amerikai elnök kormánya csendben felkészül arra a lehetőségre, hogy Ukrajna sokat hangoztatott offenzívája nem hozza meg a Kijev által kívánt teljes győzelmet – jelentette hétfőn a Politico több névtelenül nyilatkozó tisztségviselőre hivatkozva.

Bár az amerikai kormányzat nyilvános támogatása Ukrajna iránt “rendíthetetlen”, a tisztviselők négyszemközt attól tartanak, hogy a Fehér Ház kritikák kereszttüzébe kerülhet, ha a támadás elmarad a várakozásoktól – írta a hírportál.

A “sólymok” azt állítanák, hogy az USA és szövetségesei nem adtak elég fegyvert és lőszert Ukrajnának, míg a “galambok” azt látnák, hogy ez annak bizonyítéka, hogy Kijev nem képes győzni.

“Ha Ukrajna nem tud drámaian győzedelmeskedni a csatatéren, akkor elkerülhetetlenül felmerül a kérdés, hogy itt az ideje a harcok tárgyalásos leállításának” – mondta Richard Haass, a Council on Foreign Relations elnöke a Politicónak. “Ez költséges, fogytán van a lőszerünk, és világszerte más rendkívüli helyzetekre is fel kell készülnünk”.

Egy névtelenséget kérő tisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok “felpörgette” a fegyverek és felszerelések szállítását Ukrajnának, és “majdnem mindent teljesített”, amit Kijev kért.

A zárt ajtók mögött azonban az USA “aggódik amiatt, hogy Ukrajna mire képes”.

Az amerikai hadsereg úgy véli, hogy a konfliktus lövészárok-háborúba torkollott, és egyik fél sem képes nagyon messzire vagy nagyon gyorsan előrenyomulni.

A Politico eredetileg arról számolt be, hogy Ukrajna 100 000 katonát vesztett el, de később ezt úgy módosította, hogy az összes áldozatra vonatkozzon, beleértve a sebesülteket is. A kiadvány azt is megjegyezte, hogy a kijevi erők “történelmi mennyiségű lőszert és fegyvert” használtak fel, és hogy “még a Nyugat bőséges termelése” sem tudta kielégíteni a szükségleteiket.

A Pentagon most már kételkedik abban, hogy Ukrajna el tudja érni a Krímmel kapcsolatos célját, bár az amerikai hadsereg még mindig reméli, hogy “meg tudja szakítani” az orosz utánpótlási vonalakat.

Egy tárgyalásos tűzszünetet a nyugati és az ukrán közvéleménynek is ideiglenes tűzszünetként adnának el, “nyitva hagyva az ajtót Ukrajna számára, hogy egy későbbi időpontban visszaszerezze területének nagyobb részét” – mondta néhány amerikai tisztviselő a Politico című lapnak. Ez már korábban is megtörtént, a 2015-ös minszki megállapodással – az akkori német és francia vezetők legutóbbi beismerései szerint -, bár ezt a lap nem hozta fel.

Az amerikai tisztviselők azt is javasolták, hogy az alkut “NATO-szerű biztonsági garanciákkal” édesítsék meg Kijevnek, több pénzzel az EU-tól és még több fegyverrel az ukrán hadseregnek, miközben “újra bevonják Kínát”, hogy Oroszországot tárgyalásokra kényszerítsék.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó