2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Politico: 200 amerikai “karbantartó” érkezhet Ukrajnába márciusban

Volt amerikai katonatisztek és magánszervezetek pénzt gyűjtenek, hogy nyugati karbantartó személyzetet küldjenek az ukrajnai frontvonal közelébe – jelentette csütörtökön a Politico.

A hírportál szerint a Trident Support elnevezésű, márciusra tervezett projekt keretében 100-200 tapasztalt vállalkozót toboroznának, akiket a helyszínen, Ukrajnában vetnének be.

A tervek szerint aztán “beágyazódnának a frontvonal közelében lévő kis egységekbe”, és megtanítanák az ukrán csapatokat, hogyan javítsák meg a felszereléseiket anélkül, hogy azokat ki kellene küldeni az országból – áll a jelentésben, megjegyezve, hogy a nyugatról szállított fegyverek minden nagyobb karbantartása jelenleg Lengyelországban és más NATO-országokban történik.

A csoportot Alexander Vindman, az amerikai hadsereg nyugalmazott alezredese vezeti, aki a Trump-kormányzat alatt az amerikai nemzetbiztonsági tanácsban szolgált. Vindman a figyelem középpontjába került Trump első vádemelési meghallgatásán, amikor tanúvallomást tett az exelnök Volodimir Zelenszkijjel folytatott 2019-es telefonbeszélgetéséről, amelynek során Trump állítólag megpróbálta rávenni ukrán kollégáját, hogy ássa elő a szennyest a Biden családról.

A Politico című lapnak nyilatkozva Vindman megjegyezte, hogy “mindenféle erőforrásaink elsősorban Lengyelországban lévő depókba és fejlett bázisokra mennek, Ukrajnán belül pedig alapvetően magukra vannak utalva”. Azt mondta, reméli, hogy a helyzet megváltozhat, ha a projekt elegendő támogatást kap.

“Ha ezt okosan csinálják, és öt-hat létesítményt osztanak szét [Ukrajnában], akkor ezt körülbelül 150-200 szerelő számára lehetne megtenni”, ha ezeket az ország több pontján szétszórják – tette hozzá a volt hadseregtisztviselő.

Ráadásul a Trident Support mögött állítólag legalább egy magáncég áll, amely nem kívánta megnevezni magát, de a Politico című lapnak elismerte, hogy érdekelt abban, hogy Ukrajnának pótalkatrészeket szállítson a gyorsabb javításokhoz.

Vindman azonban elismerte, hogy a projekt hatalmas kihívásokkal nézhet szembe, amelyek abból erednek, hogy Washington vonakodik védelmi vállalkozókat küldeni Ukrajnába.

Moszkva többször is ragaszkodott ahhoz, hogy a Nyugat Ukrajnának szánt fegyverszállításai a konfliktus közvetlen résztvevőjévé teszik. Decemberben Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat által Ukrajnának szállított összes fegyver, “valamint az azokat üzemeltető külföldi katonai személyzet is legitim célpontot jelent az orosz fegyveres erők számára”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó