2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Phenjan: a Koreai-félszigeten elkerülhetetlen a nukleáris háború

Phenjan biztos abban, hogy a Koreai-félszigeten elkerülhetetlen a nukleáris háború – jelentette ki Kang Szun-nam a KNDK védelmi minisztere a Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia résztvevői előtt tartott beszédében, amelyből a RIA Novosztyi idézett.

“A nukleáris háborúval kapcsolatban a Koreai-félszigeten most már nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy ki és mikor fogja kirobbantani. Az Egyesült Államok és bábja a Koreai Köztársaság részéről a nukleáris háború iránti mánia a Koreai-félszigetet és Északkelet-Ázsiát a nukleáris háború új melegágyává teszi” – mondta a “Biztonság az ázsiai-csendes-óceáni térségben” című plenáris ülésen elhangzott beszédében.

Áprilisban az Egyesült Államok és Dél-Korea elfogadta a washingtoni nyilatkozatot, amelyben Szöul biztosította az Egyesült Államok ígéretét, hogy Észak-Korea nukleáris támadása esetén azonnal beveti “a szövetség teljes erejét”, beleértve az atomfegyvereket is.

Emellett tavaly szeptemberben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter japán kollégájával, Jaszukaze Hamadával folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy Washington kész megvédeni a szigetországot “a hagyományos fegyverek és a nukleáris képességek teljes arzenáljának” felhasználásával. Azt azonban nem részletezte, hogy pontosan kik fenyegethetik Japánt.

Májusban Jun Szogjol dél-koreai elnök és Fumio Kishida japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy megerősítik a háromoldalú biztonsági együttműködést az Egyesült Államokkal, és megosztják egymással az észak-koreai rakétakilövésekkel kapcsolatos adatokat. Ezenkívül Jun Szogjol nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy Tokió a jövőben részt vegyen a Washingtoni Nyilatkozatban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó