2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva
Array

Peszkov: Oroszországot nem lehet nemzetközileg elszigetelni

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtófőnöke szerint Oroszországot nem lehet nemzetközileg elszigetelni sem most, sem a jövőben, és mint eddig, továbbra is a nemzetközi közösség értékes tagja lesz. „Oroszország nemzetközi elszigetelésére való törekvés eddig is volt, bár most az erre utaló szándék és retorika is egyre agresszívebb, habár hatásuk kétségbevonható és nagyon viszonylagos” – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

„Oroszországot nem lehet nemzetközileg elszigetelni sem most, sem a jövőben, és mint eddig, továbbra is a nemzetközi közösség értékes tagja lesz, erre utal az orosz elnök rendkívül aktív nemzetközi tevékenysége is, amely erősen megkérdőjelezi az izolációra vonatkozó tevékenység sikereit” – tette hozzá a sajtófőnök.

Dmitrij Peszkov Joshua Ernest, a Fehér Ház sajtófőnökének kijelentésére reagált, aki nemzetközi elszigeteléssel fenyegette meg Moszkvát, ha az továbbra is támogatja Szíriát és Bashar Aszad elnököt. Az újságírók azt kérdezték Ernesttől, mi történik, ha Moszkva esetleg nem csatlakozik az Iszlám Állam elleni 60 országot tömörítő antiterrorista koalícióhoz. Joshua Ernest szerint ez esetben még súlyosabb nemzetközi elszigeteltséggel kell az oroszoknak szembenézniük, habár utalt rá, hogy Moszkva és Damaszkusz érdekei nem minden esetben ütköznek a nemzetközi közösség érdekeivel, de véleménye szerint eljött az ideje, hogy „Aszad csomagoljon.”

„Nem tartjuk kizártnak, hogy közösek a céljaink, és feltétlen szükség van a kialakult katasztrofális helyzet megoldására, továbbá erősen csökkenteni kell az úgynevezett Iszlám Állam befolyását a térségben” – húzta alá Peszkov. Ugyanakkor rámutatott, hogy Bassar Aszad és hadserege az egyetlen olyan erő a térségben amely eredményesen ellenállhat az IÁ további terjeszkedésének, ám erre vonatkozó javaslatokat Moszkva hiába vár Washingtonból.

„Mi készek vagyunk további párbeszédre is a probléma megoldása kapcsán, és csak konszenzus útján érhetünk el valódi eredményeket” – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

Joshua Ernest korábban nem zárta ki, hogy az orosz és az amerikai elnök közötti közvetlen találkozón megvitatásra kerülhet az antiterrorista koalíció kérdése, véleménye szerint a két elnök között kialakult viszony erre jó lehetőségeket biztosít. 

Forrás: TASS

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...