2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Pénzügyminiszter: Németország nem tud többet befizetni az uniós költségvetésbe

Németország nem engedheti meg magának, hogy több pénzt fizessen be az uniós költségvetésbe – mondta Christian Lindner pénzügyminiszter a Die Welt című lapnak pénteken. Bár Németország az EU legnagyobb befizetője, a gazdasága zsugorodása miatt megszorításokra kényszerül.

“Tekintettel a nemzeti költségvetésünkben szükséges megszorításokra, jelenleg nem vagyunk képesek további hozzájárulásokat fizetni az Európai Unió költségvetésébe” – mondta Linder Brüsszelben újságíróknak, hozzátéve, hogy más tagállamok is ugyanerre a felismerésre jutottak.

Lindner kifejtette, hogy az EU 2027-ig kimerítette hosszú távú költségvetését, ami nagyrészt a blokk Ukrajnának nyújtott óriási segélycsomagjainak köszönhető. A legfrissebb brüsszeli adatok szerint az EU 72 milliárd euró értékben nyújtott Kijevnek gazdasági, katonai és humanitárius segélyt azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megkezdte ukrajnai katonai műveletét.

Annak ellenére, hogy ez a példátlan mértékű kiáramlás kimerítette az Európai Bizottság pénztárát, a hírek szerint az Európai Bizottság további 72 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot készít elő, hogy az ukrán gazdaság 2027-ig működni tudjon. Lindner szerint a bizottság a jövő héten jelentést tesz közzé, amelyben további pénzt kér a tagállamoktól a számla fedezésére.

Németország az EU legnagyobb nettó befizetője, 2021-ben 21,4 milliárd euróval járult hozzá a blokk költségvetéséhez. Szomszédja, Lengyelország a költségvetés legnagyobb nettó haszonélvezője, amely 2021-ben 12,9 milliárd eurót kapott.

Az egykor Európa ipari erőközpontjának és az EU legellenállóbb gazdaságának tartott Németország jelenleg az ipar leépülését éli meg, ami annak a döntésnek a következménye, hogy elzárkózik az olcsó orosz gáztól, és átáll a drágább zöld energiára. A német gazdaság az idei év első három hónapjában recesszióba zuhant, és Olaf Scholz kancellár kormánya még ebben a hónapban mintegy 20 milliárd eurós költségvetési megszorítást tervez.

A költségvetés megszavazása azonban elhalasztható, mivel Scholz és Lindner koalíciós partnerei, a Zöldek pártja a kiadások csökkentése helyett adóemelések mellett érvel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó