2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Pénzügyminiszter: az USA már a jövő hónapban fizetésképtelenné válhat

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a szövetségi kormánynak az adósságlimit emelése nélkül már a jövő hónapban elfogyhat a számlák kifizetéséhez szükséges pénze.

“A közelmúltbeli szövetségi adóbevételek áttekintése után legjobb becslésünk szerint június elejéig, de potenciálisan már június 1-jén képtelenek leszünk továbbra is teljesíteni a kormány összes kötelezettségét, ha a kongresszus nem emeli meg vagy nem függeszti fel az adósságlimitet még ez előtt az időpont előtt” – írta Yellen a képviselőház és a szenátus vezetőinek címzett levelében.

Sürgette a kongresszusi vezetőket, hogy “a lehető leghamarabb cselekedve védjék meg az Egyesült Államok hitét és hitelét”.

“A múltbeli adósságlimit-áthidalásokból megtanultuk, hogy az adósságlimit felfüggesztésével vagy emelésével várni az utolsó pillanatig komoly károkat okozhat az üzleti és fogyasztói bizalomnak, megnövelheti az adófizetők rövid távú hitelfelvételi költségeit, és negatívan befolyásolhatja az Egyesült Államok hitelminősítését” – írta Yellen.

“Ha a kongresszus nem emeli az adósságlimitet, az súlyos nehézségeket okozna az amerikai családoknak, ártana globális vezető pozíciónknak, és kérdéseket vetne fel azzal kapcsolatban, hogy képesek vagyunk-e megvédeni nemzetbiztonsági érdekeinket” – figyelmeztetett.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) hétfőn szintén frissítette előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy a vártnál gyengébb adóbevételek miatt “jelentősen megnőtt annak a kockázata, hogy az államkincstár június elején kifogy a pénzeszközökből”. A CBO eredetileg azzal számolt, hogy a fizetésképtelenség július és szeptember között következhet be.

A figyelmeztetések azután érkeztek, hogy hónapok óta holtpontra jutottak az erről szóló tárgyalások a Fehér Ház és a kongresszusi republikánusok között.

Yellen január óta hangoztatja a aggodalmát, amikor az Egyesült Államok elérte a 31,4 billió dolláros adósságplafont. Akkor arról értesítette a kongresszust, hogy a pénzügyminisztérium “rendkívüli intézkedésekhez” kezdett folyamodni a szövetségi államcsőd elkerülése érdekében.

Hétfőn Joe Biden elnök felhívta mind a négy kongresszusi vezetőt, és meghívta őket egy május 9-i találkozóra a kérdésről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó