2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Pentagon: a NATO-nak fel kellene tartóztatni Oroszország erejét

Az Egyesült Államok elsősorban gazdasági és politikai erővel akar hatással lenni Oroszországra az ukrajnai események miatt – írja a TASS. Erről Ashton Carter, az Egyesült Államok védelmi minisztere nyilatkozott a Foreign Affairs újságnak adott interjú közben. „Támogatjuk Ukrajna saját gazdasági kiépítésének törekvéseit. Kiképzéssel és felszereléssel segítjük az ukrán hadsereget. Egyszerre több irányvonalon nyújtunk segítséget” – mondta Carter.

Szavai szerint Oroszország tevékenysége stratégiai szempontból nemkívánatos fejlődési jelleggel bír. „Ezért hozzuk létre azt, amit a NATO új játékszabályainak nevezek, hogy újra felvegyük a feltartóztatás szerepét a szövetségeseink megerősítése által” – hangsúlyozta az amerikai miniszter.

„Fontos szem előtt tartani, hogy a fő hangsúlyt a gazdasági és a politikai tevékenységre helyezzük. Ami a gazdasági szankciókat illeti, akkor az a fő irányítókar nem az amerikaiaknál, hanem az európaiaknál van, mivel az ő kereskedelmi kapcsolatuk Oroszországgal jóval magasabb szinten van” – mondta Carter.

Szerinte a  NATO-nak fel kellene tartóztatni Oroszország erejét. Azt mondta tisztában van Putyin prioritásként kijelölt irányvonalával is. „Sajnálja a Szovjetunió összeomlását. Tiszteletet akar Oroszország nagyságához. Szavazati jogot akar a világban zajló eseményekhez. Olyan szomszédokat akar, amelyek nem jelentenek fenyegetést” – mondta a Pentagon feje megjegyezve, hogy egy néhány irányvonala megegyezhet a nyugati érdekekkel, de a többiben nagyon erősnek kell lenniük.

“Segítünk a NATO-ba nem tartozó országoknak, hogy ellen tudjanak állni az orosz befolyásnak”

„Az Oroszországgal szembeni hozzáállásunkat keménynek és kiegyensúlyozottnak tartja. Azért kemény, mert fejlesztjük a katonai szférabeli lehetőségünket, amelyek arra irányulnak, hogy feltartóztassuk az orosz erőt. Ezt 25 évig nem tettük, de most igen” – mondta Carter, aki szerint a NATO Afganisztánnal volt elfoglalva.

„Segítünk a NATO-ba nem tartozó országoknak, hogy ellen tudjanak állni az orosz befolyásnak. Egyben megpróbálunk együtt dolgozni a Putyin féle Oroszországgal néhány kérdésben, ahol a geo-stratégiai érdekeik egybeesnek a miénkkel. A terrorizmus ide tartozik, és ez Iránt és Észak-Koreát is érintheti. Nyitva tartjuk az ajtót arra az esetre, ha Putyin, vagy pedig az aki a jövőben leváltja, abban az irányvonalban indul el, ami szerintem Oroszországot a jövőbe viszi. Ez egy olyan jövő, ahol Oroszországnak politikai és gazdasági lehetőségei is vannak” – mondta Carter.

Forrás: TASS

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...