2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Párizs: Kijev nem kap gyorsított eljárást vagy kiváltságokat az EU-tagsághoz

Ukrajna ne számítson gyorsított útra az uniós tagság felé annak ellenére, hogy konszenzus van a tagjelölti státusz megadásáról – figyelmeztetett Clement Beaune francia európai ügyekért felelős államtitkár.

Beaune a francia Europe 1 rádióállomás műsorvezetőjével beszélgetve szerdán azt mondta, hogy az EU-tagok között “teljes konszenzus” van abban, hogy Ukrajna jogosult a tagjelölti státuszra. A tisztviselő hozzátette, hogy várhatóan ezt csütörtökön és pénteken “hivatalosan is megerősítik”.

Június 23-24-én az EU-t alkotó 27 ország állam- és kormányfői Brüsszelben gyűlnek össze, ahol Ukrajna, Moldova és Grúzia tagsági pályázata is kiemelt helyen szerepel a napirenden.

A francia tisztviselő azonban sietett figyelmeztetni, hogy “ez egy hosszú folyamat, Ukrajna nem lesz holnap reggelre az Európai Unió tagja”.

Beaune hangsúlyozta, hogy Kijev nem kap “gyorsított eljárást vagy kiváltságokat”, hozzátéve, hogy a francia parlamentnek lesz végső szava annak eldöntésében, hogy Párizs támogatja-e Ukrajna tagjelölti státuszának megadását.

A francia európai ügyekért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a tagsághoz a tagjelölt országnak “rendkívül szigorú követelményeknek kell megfelelnie a korrupció elleni küzdelem, a jogállamiság, a médiapluralizmus, a gazdasági szintek tekintetében”.

Beaune egyértelművé tette, hogy előbb “véget kell vetni a háborúnak, újjá kell építeni az országot”, mielőtt a kelet-európai országnak esélye lenne az uniós csatlakozásra.

A diplomata arra a következtetésre jutott, hogy bár a folyamat időigényes lesz, az EU “ezt a nyitó jelzést adja” azzal, hogy Ukrajnának a tagjelölti státuszt kap.

Nem ez az első alkalom, hogy egy magas rangú francia tisztviselő figyelmeztette Ukrajnát, hogy nem számíthat arra, hogy a közeljövőben csatlakozhat az EU-hoz.

Május elején Emmanuel Macron francia elnök odáig ment, hogy egy “európai politikai közösség” létrehozását javasolta, amely olyan uniós reménybeli tagokat foglalna magában, mint Ukrajna, Moldova és Grúzia, és amely bizonyos kedvezményekben részesülne. Macron azzal érvelt, hogy bár az EU számára fontos, hogy ne idegenítse el ezeket a nemzeteket, valószínűleg mindannyian évekre, ha nem évtizedekre vannak attól, hogy tagországgá váljanak, még akkor is, ha “holnap megkapják a tagjelölti státuszt”.

A javaslat akkoriban bírálatokat váltott ki magas rangú ukrán tisztviselők, köztük Volodimir Zelenszkij elnök részéről. Kijev kitartott amellett, hogy nem fog megelégedni az uniós tagjelölti státusz helyettesítésével.

Macron a múlt héten Németország, Olaszország és Románia vezetőivel együtt az ukrán fővárosban tett látogatása során azt mondta, hogy támogatja, hogy Ukrajna azonnali uniós tagjelölti státuszt kapjon.

Kijev február végén nyújtotta be hivatalos kérelmét az uniós tagságra, néhány nappal azután, hogy Oroszország hadműveletet indított Ukrajnában.

Sajtóértesülések szerint több tagállam kezdetben ellenezte az ország pályázatát, de ez a jelek szerint megváltozott, miután az Európai Bizottság múlt pénteken azt javasolta, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt.

Azonban, amint azt Törökország és Montenegró esete is mutatja, amelyek 1999-ben, illetve 2012-ben kapták meg a státuszt, és még mindig nem csatlakoztak a blokkhoz, az uniós tagsághoz vezető út hosszú és kanyargós lehet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...