2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Öt ukrán katona vesztette életét egy tűzharcban az orosz határnál

Az orosz fegyveres erők arról számoltak be, hogy csapataik tüzet nyitottak egy “ukrán szabotázs- és felderítő csoportra”, amely megpróbált átkelni Oroszország területére, öt katona meghalt és a járműveik megsemmisültek.

Az orosz hadsereg hétfőn kiadott közleményében tájékoztatott, hogy “a déli katonai körzet egyik egysége az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrségével együtt megakadályozta, hogy egy szabotázs- és felderítőcsoport Ukrajna területéről megsértse az orosz államhatárt”.

A tűzharcban öt ukrán katona meghalt, orosz katonák nem sérültek meg – jelentették.

A minisztérium hozzátette, hogy a támadás során a kijevi fegyveres erők két harcjárműve átlépett orosz területre, hogy megpróbálják kimenteni a szabotőröket. A közlemény szerint mindkét jármű megsemmisült. Az állítólagos tűzharc helyszínét azonban nem hozták nyilvánosságra.

A támadásról szóló jelentésekre reagálva az ukrán hadsereg azt mondta, hogy Moszkva állításai a szabotőrök behatolási kísérletéről hamisak. A RIA Novosztyi arról is beszámolt, hogy a kijevi belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője “álhírnek” bélyegezte az állításokat.

Az incidens akkor történt, amikor a Donbasszban a Donyecki és Luganszki népköztársaságok és a kijevi erők között az elmúlt napokban ismét kiéleződtek a harcok, mindkét fél súlyos ágyúzással vádolja egymást.

A két köztársaság vezetői pénteken azt állították, hogy értesüléseik szerint Kijev támadást készül elrendelni a szakadár régiók visszafoglalására, amelyek a 2014-es Majdan után, az ország kormányának megbuktatását követően kikiáltották függetlenségüket.

Ukrajna kitart amellett, hogy nem tervez a Donbassz ellen inváziót, és pénteken Alekszej Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára azt állította, hogy “kísérlet van arra, hogy provokálják erőinket”, hozzátéve, hogy az ukrán csapatok “csak akkor nyithatnak tüzet, ha veszélybe kerül tagjainak élete”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök diplomáciai megoldást sürgetett az egyre feszültebbé váló helyzetre.

“Kijevnek mindössze annyit kell tennie, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Donbassz képviselőivel, és politikai, katonai, gazdasági és humanitárius intézkedésekről kell megállapodnia a konfliktus lezárása érdekében. Minél hamarabb történik ez meg, annál jobb” – hangsúlyozta.

A hónap elején Washington közölte, hogy véleménye szerint Oroszország egy “hamis zászlós” incidens megrendezésén dolgozik, hogy ürügyet teremtsen egy ukrajnai invázióhoz. A Kreml következetesen tagadta a vádakat, Dmitrij Peszkov szóvivő pedig “hisztériának” minősítette az USA által megszellőztetett titkosszolgálati jelentéseket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...