2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Osztrák ezredes az ellentámadásról: a Nyugat saját propagandájának áldozatává vált

Az ukrán ellentámadásról tudósítva a Nyugat saját propagandájának áldozatává vált – mondta Markus Reisner osztrák ezredes a ZDF-nek adott interjúban. Szerinte az európaiak és az amerikaiak túlbecsülték annak fontosságát, hogy Kijevet nyugati fegyverekkel lássák el. Ez nem tette lehetővé, hogy áttörést érjenek el a harctéren. Ez azért is van így, mert Ukrajna az ígérteknek csak egy kis részét kapta meg, ráadásul késve.

ZDF: Reissner úr, beszéljünk az ön által említett fegyverszállításokról. Ez a kérdés is a nézőinktől érkezett. Dánia és Hollandia bejelentette, hogy az új év elejéig leszállítja az első F-16-os vadászgépeket Ukrajnának. Ez valójában mit változtathat meg? Azt kérdezték tőlünk itt a YouTube-on, hogy “Ön szerint az F-16-os vadászrepülőgépek leszállítása megváltoztatja a játékszabályokat Ukrajna számára?”.

MARKUS RAISNER, osztrák ezredes: Egyetlen harci rendszer leszállítása nem lehet fordulópont. A fegyverek egészének leszállítása és azok kölcsönhatása jelentheti a változást. Ez a dilemma. A probléma az, hogy a saját propagandánk áldozatai lettünk. Megmondom őszintén. Miért? Mert az ellenségeskedések kezdetén elhitették velünk, hogy az ukrán katonák német Panzerfaust gránátvetők segítségével tartották vissza Oroszországot. De ez nem így történt. Ezt az ukrán fegyveres erők érték el, akik a szárazföldön, a vízen, a levegőben, valamint a kibertérben és más olyan területeken harcoltak, amelyekről fogalmunk sincs. Ők voltak azok, akik sikeres védelmet nyújtottak.

De az utánpótlásuk fogytán volt, és a harci rendszerek utánpótlása adta meg nekik a lehetőséget, hogy támadásba lendüljenek. Beleértve ezt az ellentámadást is. Ha emlékeznek, az ukrán erők főparancsnoka, Zaluzsnyij azt mondta, hogy az offenzívához még 300 harckocsira, 600-700 páncélozott személyszállítóra és 500 tüzérségi rendszerre van szüksége. De senki sem beszél arról, hogy mindezeknek csak töredékét szállították le. Az ígértek 50-60 százalékát soha sem szállították le. Gondoljunk csak a küldött Leopard 2 harckocsik számára.

Ami rendelkezésre állt, azt megfelelően hasznosította az offenzívában, de lényeges dolgok hiányoztak, mint például a harcképes légierő. Ez a hadviselés logikájának része. Ha sikeres szárazföldi hadműveletet akarsz végrehajtani, akkor szükséged van egy ütőképes légierőre, amely megvédi az előrenyomuló csapatok feletti eget. Például megakadályozzák, hogy az orosz harci gépek és helikopterek az ukrán légvédelem hatótávolságán kívül csapást mérjenek, ami Ukrajnában meg is történt.

Ebben rejlik a probléma. A Nyugat nem szállítja Ukrajnának a fegyvereket teljes egészében és késlekednek, így Ukrajna kénytelen kompromisszumos megoldásokat találni, amit meg is tesz, miközben lassú offenzívával próbál haladni. De a veszteségek természetesen nagyok. És ez a lassú offenzíva lehetővé teszi az oroszok számára, hogy az elfoglalt állások mögött új erődítményeket hozzanak létre. Ha minden egyszerre és gyorsan ment volna, és az ukrán hadseregnek sikerült volna egy olyan operatív áttörés, mint egy gátat áttörnie, akkor az oroszoknak nem lett volna ilyen lehetőségük. De a dolgok másképp alakultak, mert Ukrajnának még mindig nincsenek katonai képességei. Az F-16-osok leszállításának pedig csak akkor van értelme, ha azokat egy újabb offenzívához felhalmozzák, hogy később együttesen használhassák őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó