2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Oroszországra nem ellenségként, hanem partnerként érdemes tekinteni a közös európai energiapiac kialakításakor

Oroszországra nem ellenségként, hanem partnerként érdemes tekinteni a közös európai energiapiac kialakításakor – állapították meg az európai energiabiztonságról a párizsi Politikatudományi Egyetemen (Sciences Po) pénteken szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Az eseményen Magyarországot Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára képviselte. Az orosz földgáztól való függőségre összpontosító beszélgetést – a magyar mellett a lengyel, a német, a francia és az uniós álláspontot ismertető energiaügyi szakértőkkel – az Európai Bizottság párizsi képviselete szervezte a francia külügyminisztérium támogatásával.

Aradszki András elmondta, Oroszország nem ellenség, Magyarország úgy látja, hogy komoly beszállítóként szerepet kell kapnia az európai energiapiacon. Az orosz gáz nélkül az európai energiapiac nem életképes – tette hozzá. A megállapítással a beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett. Az orosz földgáz mértékének szintjét az európai ellátásban ugyanakkor azt határozza meg az államtitkár szerint, hogy mennyire tudják a tagállamok diverzifikálni az energiaforrásaikat, az útvonalakat, illetve hogyan tudják megszervezni a hálózatok összekapcsolását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az aktuális politikai eseményektől függetlenedni tudjon a tagállamok energiaellátása.

Az ukrán válságról az államtitkár megjegyezte, hogy a kelet-európai országok orosz gázimportját és a válság politikai megoldását külön kell választani. Úgy látja, közös európai érdek, hogy egyrészt Ukrajna független ország legyen, másrészt viszont a gázellátást is biztosítani kell. Magyarország érdeke az, hogy a politikai kockázatok ne nehezítsék a gázellátást, másrészt viszont hosszú távon szeretné megszüntetni, hogy egyetlen forrásból és egyetlen útvonalon juthasson földgázhoz – hangsúlyozta. Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar ellátás erősen függ az orosz gázszállítástól, amellyel mostanáig nem adódtak gondjai, de a jövőt illetően a források és az útvonalak diverzifikációjára törekszik, miután – mint megjegyezte – a Nabucco-vezeték tervével, amely azeri földgázt továbbította volna Európába, “tíz évet elvesztegetettünk”.

Aradszki András felszólalásában elmondta: a visegrádi négyek energiaügyi tárcavezetői hétfői egyeztetésén azt a következtetést vonták le az Európai Unió energiaügyi csomagjával kapcsolatban, hogy a régió országai az energiabiztonság szempontjából jobban állnak most, mint négy éve, s megállapodtak abban, hogy közelebb hozzák egymáshoz a szabályozásaikat. Kifejtette, meggyőződése szerint a közös uniós energiapolitika kialakítását regionális szinten érdemes elkezdeni, ahogy azt a visegrádi négyek már meg is tették, mert lépésről lépésre könnyebbnek ígérkezik a közös célok elfogadtatása.

Az energiatárolásról az államtitkár elmondta: Magyarország korábban is jelentős kapacitással rendelkezett, de ezt nem tudta igazán kihasználni, mert a jogi szabályozás nem tette lehetővé. A közelmúltban végrehajtott törvényi változtatásokat követően azonban a készletek szintje a tárolókban hetven százalék fölé emelkedett a korábbi húsz százalékról.

Aradszki Andrást délután fogadja Laurent Michel, a francia környezetvédelmi és energiaügyi minisztérium klíma- és energiaügyi főigazgatója, akivel a 2015-ös párizsi klímakonferencia teendőiről egyeztet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....