2022, május 19.
13.2 C
Budapest
9.5 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszországra figyel a sportvilág a következő években

Vlagyimir PutyinIlyen még biztos nem volt a sporttörténelemben, hogy egy ország egy szűk évtizeden belül minden jelentős sport események otthont adjon. Nos ez Oroszországnak sikerült és azt, hogy ez az ország politikai vagy gazdasági erősödésnek vagy a puszta szerencsének köszönhető azt nem tudjuk, de adunk egy kis segítséget. A sikersorozat 2007-ben kezdődött és napjainkig tart, ugyanis ma Oroszország újabb világverseny a 2016-os jégkorong világbajnokság rendezési jogát kapta meg. Négy évvel ezelőtt, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök jelenlegi miniszterelnök közreműködésével a dél-oroszországi Szocsinak adta meg a 2014-es téli ötkarikás játékok rendezési jogát senki nem gondolta, hogy lesz folytatás. Azonban 2010 év elején jött az első orosz Forma-1 pilóta Vitalij Petrov személyben, melynek köszönhetően azonnal megugrott a száguldó cirkusz népszerűsége Oroszországban. Mára a Lada logóját is láthatjuk a futamokon. Szakértők már ekkor egy lehetséges orosz futamról beszéltek. Bernie Ecclestone a Forma-1 vezetőjeVitalij Petrov és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök 2010 október 14-én aláírta a megállapodást, amely szerint 2014-től orosz futam is szerepelni fog a versenynaptárban. A megállapodás szerint a versenyeket Szocsiban rendezik. Ezt követően Joseph S. Blatter a FIFA elnöke 2010 december 2-án Zürichben jelentette be a végrehajtó bizottság döntését, amely szerint 2018-ban Oroszország rendezi a labdarúgó világbajnokságot. A rendezésért folytatott kampányolásban nem vett részt Putyin, de az orosz kormány állami garanciát adott a rendezésnek. A kormányfő még az eredményhirdetésre sem utazott el, nehogy nyomásgyakorlással vádolják meg. Kétség kívül igen erős volt az orosz pályázat. Vízummentes beutazást garantáltak a szurkolóknak és játékosoknak. Több millió új szurkolót, valamint egy hatalmas kiaknázatlan piaccal kampányoltak. Kilenc stadion már a pályázat beadásakor épült.

Aztán az idei Japánban bekövetkezett földrengés és szökőár miatt Tokió helyett Moszkvában rendezték meg a műkorcsolya világbajnokságot.

Jégkorong

A Nemzetközi Jégkorong szövetség pénteken jelentette be, hogy Oroszország rendezheti a 2016-osLista világbajnokságot. Az orosz pályázat az után nyerte el az esemény rendezési jogát, hogy a két másik jelentkező, Ukrajna és Dánia visszalépett. Az ülésen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is jelen volt, aki üdvözölte a határozatot, s jelezte, hogy országa türelmetlenül várja az újabb rendezést.
Oroszországban legutóbb 2007-ben tartottak jégkorong-világbajnokságot. A mérkőzéseket Szentpéterváron és Moszkvában tartják majd.

Vlagyimir Putyinnak minden pályázatnak kiemelt figyelmet és támogatást biztosított. Ha kellet kampányolt, vagy garanciát vállalt, sokszor utóbbi is elég volt. A világversenyek rendezésével Oroszország behozhatja az infrastrukturális lemaradását is, de a turizmus jelentős fellendülése is várható. A sportesemények támogatója között szinte minden nagy orosz vállalat megjelent, köztük a gázóriás Gazprom és a Rosznyeft is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS

close-image