2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást – jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője.

Jevgenyij Balickij elmondta, hogy a Melitopol városában tartott regionális fórumon írta alá a népszavazás megszervezéséről szóló rendeletet. A RIA Novosztyi szerint az ukrajnai régió különböző részeiről érkezett több mint 700 képviselő hagyta jóvá a tervet.

Kormányzati tisztviselők korábbi nyilatkozatai arra utaltak, hogy a népszavazást akár már szeptember közepén megtarthatják.

Az orosz erők a február végén Ukrajna ellen indított első offenzíva során részben ellenőrzésük alá vonták a régiót. A régió északi részén, a Dnyepr folyó mentén fekvő névadó város továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll.

Az Ukrajna másik, Oroszország által ellenőrzött részén, a Herszon régióban a tisztviselők hasonló terveknek adtak hangot, hogy szavazásra bocsátják a Kijevtől való elszakadást és az Oroszországhoz való csatlakozást célzó javaslatot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap megismételte azt a figyelmeztetést, hogy ha a két régió véghezviszi tervét, Kijev megszakít minden tárgyalást Oroszországgal. Moszkva válaszul azt javasolta, hogy az ukrán elnök forduljon az említett régiók polgáraihoz.

“A helyzet az, hogy ezt tervezik a régió lakói. Ez nem olyan, mintha mi [Oroszország] népszavazást tartanánk. Itt nyilvánvalóan meg kell érteni, hogy Zelenszkij kinek címzi ezt a kijelentést – az említett régiók ukrajnai polgárainak vagy Oroszország polgárainak? Ha Oroszország polgáraihoz és vezetéséhez, akkor mi vagyunk a rossz címzett” – kommentálta hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszország és Ukrajna között hónapok óta nem folynak béketárgyalások, mivel Kijev elutasította az ilyen kapcsolatfelvételt, és azt állította, hogy csak azután tárgyalna, miután nyugati katonai segítséggel legyőzte az oroszokat a harctéren.

A tárgyalások megszakadása előtt úgy tűnt, hogy a két ország előrelépést ért el nézeteltéréseik rendezésében. Egy március végi isztambuli találkozón Kijev ígéretet tett arra, hogy semleges országgá válik, és elfogadja a hadseregére vonatkozó korlátozásokat. Moszkva közölte, hogy e javaslatok alapján békeegyezmény-tervezetet készített, de Ukrajna nem válaszolt rá.

A múlt hónapban az ENSZ és Törökország közvetítésével közvetett orosz-ukrán megállapodás született arról, hogy három ukrán kikötőből újraindulhat a gabonaexport a Fekete-tengeren keresztül. A tervet két külön megállapodásban formalizálták, amelyeket Oroszország és Ukrajna írt alá a másik két féllel.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...