2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Oroszországban megjelent a digitális rubel szabályzattervezete

Az Orosz Központi Bank szerdán közzétette a digitális rubel használatára vonatkozó szabályzattervezetet, miközben az új valuta tesztelésének megkezdésére készül az ügyfelek bevonásával.

A tervezet a bank honlapján közzétett közlemény szerint a digitális rubel platform üzemeltetőjeként működő Orosz Központi Bank és a rendszer felhasználói közötti tranzakciókra vonatkozó szabályokat határozza meg.

A dokumentum ismerteti a digitális pénztárcák típusait, a digitális rubelszámlák megnyitásának és lezárásának eljárását, valamint az új valutával lehetséges műveletek listáját.

A rendelettervezet rendelkezik továbbá a vitarendezési mechanizmusról és a platform szabályainak betartását ellenőrző felhasználói eljárásról is.

A szabályozó hatóság július 19-ig fogadja a dokumentumtervezettel kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat – tette hozzá a közlemény.

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma kedden fogadta el a digitális rubel bevezetésének jogi paramétereit rögzítő törvényt. A törvény főbb rendelkezései augusztus 1-jén lépnek hatályba – közölte a szabályozó hatóság.

A központi bank azt tervezi, hogy augusztusban megkezdi az új valuta tesztelését a valós ügyfelekkel folytatott tranzakciókban – jelentette kedden a RIA Novosztyi a szabályozó sajtószolgálatára hivatkozva. Az év elején a központi bank azt mondta, hogy várhatóan áprilisban kezdi meg a kísérleteket.

A nemzeti digitális valuta koncepcióját az orosz jegybank 2020 végén mutatta be. Az új pénzforma várhatóan a készpénzzel és a készpénz nélküli rubelekkel együtt fog létezni. Az olyan virtuális valutákkal ellentétben, mint a Bitcoin, a digitális rubel az előrejelzések szerint minimális kockázatot jelent majd, mivel az állami monetáris szabályozó hatóság bocsátja majd ki, és hagyományos fedezettel lesz alátámasztva.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó