2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Oroszország visszavonja erőit az ukrán határról

Az orosz csapatok befejezték a szomszédos Ukrajnához közeli Belaruszban tartott hadgyakorlatukat, és megkezdik a visszatérést állomáshelyeikre – jelentette be a moszkvai védelmi minisztérium, miközben Nyugaton attól tartanak, hogy a gyakorlatok egy invázió előkészületei lehettek.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a minisztérium szóvivője a katonai vezetők által kedden közzétett videóban jelentette be a hírt.

“Amint a csapatok befejezik a hadgyakorlatokat, mint mindig, most is visszatérnek az állandó bázisaikra” – jelentette ki Konasenkov.

“A Déli és Nyugati Katonai Körzet hadosztályai befejezték a feladatokat, és már megkezdték a vasúti és közúti szállítmányok berakodását, és a mai napon megkezdik a visszaköltözést a katonai helyőrségeikbe”.

Kifejtette, hogy a különböző hadosztályok külön-külön katonai oszlopokban fognak haladni. A tisztviselők által közzétett videófelvételeken az is látható volt, ahogy a páncélosokat vasúti kocsikra helyezik, hogy hazatérjenek.

Oroszország a múlt héten kezdte meg a Belarusszal közös a Szövetségi Állam harckészültségének ellenőrzésére szolgáló Szojuznaja Resimoszty – 2022 (Szövetségi Eltökéltség – 2022) kódnevű hadgyakorlatot, amelyek a tervek szerint február 20-ig tartanak. Egy moszkvai közlemény szerint a gyakorlatok célja, hogy teszteljék és fejlesszék a két nemzet képességeit “a külföldi agresszió megállítására és visszaverésére”.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ exclude_post=”29378″]

A nyugati vezetők és médiájuk már hónapok óta attól tart, hogy Oroszország teljes körű inváziót tervezhet Ukrajna ellen hivatkozva a két ország közös határán történő csapatösszevonásról szóló jelentésekre és a Belaruszban zajló gyakorlatokra. Moszkva következetesen tagadja, hogy támadást tervezne, és olyan biztonsági garanciákat szorgalmazott, amelyek korlátoznák az Egyesült Államok vezette katonai blokk, a NATO tevékenységét Kelet-Európában.

Múlt szerdán Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője “aggasztónak” nevezte a hadgyakorlatokat, de közölte, hogy nem bocsátkozik jóslatokba azok jelentőségét illetően egy esetleges invázió kapcsán. Joe Biden amerikai elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva bármelyik pillanatban támadást rendelhet el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...