2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Moszkva: a Nyugat egyetlen lövés nélkül megsemmisült

Miután Oroszország bejelentette, hogy csapatai visszavonulnak az ukrán határ közelében tartott hadgyakorlatokat követően, Moszkva hangsúlyozta, hogy hamisnak bizonyultak azok a jóslatok, amelyek szerint pillanatokra lehet attól, hogy teljes körű inváziót indítson.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő kedden egy éles hangvételű nyilatkozatban gúnyolta az amerikai és európai tisztviselők hetek óta hallható állításait, miszerint Moszkva fegyveres erői csak órákra lehetnek attól, hogy csapást mérjenek szomszédjára.

“2022. február 15. úgy fog bevonulni a történelembe, mint a nyugati háborús propaganda kudarcának napja” – írta. Szerinte a Nyugat “megszégyenült és megsemmisült, egyetlen lövés nélkül”.

A moszkvai védelmi minisztérium ugyanakkor bejelentette, hogy az orosz csapatok egy része befejezte az ukrán határhoz közeli Belaruszban tartott hadgyakorlatát, és megkezdi a kivonulást.

Zakharova megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség szombaton meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy már kedden offenzívára kerülhet sor Ukrajna ellen. Az ügynökség arról számolt be, hogy egy esetleges támadás a Donbassz térségében vagy Kijev ellen irányuló provokációval járhat.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a hétvégén a CNN-nek azt mondta, hogy a “források” és az “összegyűjtött hírszerzési információk” arra utalnak, hogy “bármelyik nap” “jelentős katonai akció kezdődhet”. Közölte, hogy ebbe beletartozik az olimpiai játékok vége előtti időszak is.

A feszültség a közös határon az elmúlt hónapokban fokozódott, és nyugati tisztviselők folyamatosan pánikot keltettet azzal a feltételezéssel, hogy a moszkvai csapatok hamarosan inváziót indíthatnak. A Kreml többször is hangsúlyozta, hogy nincsenek agresszív szándékai, és azzal vádolta az angol nyelvű kiadványokat, hogy tömeges “hisztériát” gerjesztenek.

Moszkva olyan biztonsági garanciákat kért, amelyek korlátoznák a NATO terjeszkedését a határaihoz közelebb, és megakadályoznák, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz. A blokk főtitkára, Jens Stoltenberg azonban kijelentette, hogy Oroszországnak “nincs vétójoga” Kijev csatlakozási törekvéseivel szemben.

Oroszország vezető diplomatája, Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a NATO és az Egyesült Államok válasza az orosz biztonsági igényekre csalódást okozott, de még mindig van remény a diplomáciai megoldás elérésére. Kedden nem sokkal Zaharova után felszólalva azt állította, hogy a közelgő invázióról szóló nyugati jelentések “információs terrorizmusnak” felelnek meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...