2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Moszkva: a Nyugat egyetlen lövés nélkül megsemmisült

Miután Oroszország bejelentette, hogy csapatai visszavonulnak az ukrán határ közelében tartott hadgyakorlatokat követően, Moszkva hangsúlyozta, hogy hamisnak bizonyultak azok a jóslatok, amelyek szerint pillanatokra lehet attól, hogy teljes körű inváziót indítson.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő kedden egy éles hangvételű nyilatkozatban gúnyolta az amerikai és európai tisztviselők hetek óta hallható állításait, miszerint Moszkva fegyveres erői csak órákra lehetnek attól, hogy csapást mérjenek szomszédjára.

“2022. február 15. úgy fog bevonulni a történelembe, mint a nyugati háborús propaganda kudarcának napja” – írta. Szerinte a Nyugat “megszégyenült és megsemmisült, egyetlen lövés nélkül”.

A moszkvai védelmi minisztérium ugyanakkor bejelentette, hogy az orosz csapatok egy része befejezte az ukrán határhoz közeli Belaruszban tartott hadgyakorlatát, és megkezdi a kivonulást.

Zakharova megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség szombaton meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy már kedden offenzívára kerülhet sor Ukrajna ellen. Az ügynökség arról számolt be, hogy egy esetleges támadás a Donbassz térségében vagy Kijev ellen irányuló provokációval járhat.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a hétvégén a CNN-nek azt mondta, hogy a “források” és az “összegyűjtött hírszerzési információk” arra utalnak, hogy “bármelyik nap” “jelentős katonai akció kezdődhet”. Közölte, hogy ebbe beletartozik az olimpiai játékok vége előtti időszak is.

A feszültség a közös határon az elmúlt hónapokban fokozódott, és nyugati tisztviselők folyamatosan pánikot keltettet azzal a feltételezéssel, hogy a moszkvai csapatok hamarosan inváziót indíthatnak. A Kreml többször is hangsúlyozta, hogy nincsenek agresszív szándékai, és azzal vádolta az angol nyelvű kiadványokat, hogy tömeges “hisztériát” gerjesztenek.

Moszkva olyan biztonsági garanciákat kért, amelyek korlátoznák a NATO terjeszkedését a határaihoz közelebb, és megakadályoznák, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz. A blokk főtitkára, Jens Stoltenberg azonban kijelentette, hogy Oroszországnak “nincs vétójoga” Kijev csatlakozási törekvéseivel szemben.

Oroszország vezető diplomatája, Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a NATO és az Egyesült Államok válasza az orosz biztonsági igényekre csalódást okozott, de még mindig van remény a diplomáciai megoldás elérésére. Kedden nem sokkal Zaharova után felszólalva azt állította, hogy a közelgő invázióról szóló nyugati jelentések “információs terrorizmusnak” felelnek meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó