2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Oroszország válaszszankciókat jelentett be az Európai Unió ellen

Moszkva kibővítette az Oroszországba való beutazási tilalom alá eső uniós képviselők listáját a 11. EU szankciócsomag hatályba lépése után – közölte honlapján az orosz külügyminisztérium.

“Válaszul ezekre a barátságtalan lépésekre az orosz fél jelentősen kibővítette azoknak az európai intézmények és EU-tagállamok képviselőinek a listáját, akiknek az Oroszországi Föderációba történő be és kilépésről szóló szövetségi törvény értelmében tilos belépniük államunk területére” – közölte a minisztérium.

Az orosz listán a biztonsági szervek alkalmazottai, az EU-tagállamok állami és kereskedelmi szervezetei, valamint olyan magánszemélyek szerepelnek, akik kapcsolatban állnak a Kijevnek nyújtott katonai támogatásokkal. A korlátozó intézkedések az Oroszország elleni szankciók bevezetéséért felelős európai struktúrák képviselőit is érintik, akik megpróbálják aláásni Moszkva kapcsolatait más államokkal.

“A korlátozásokat kiterjesztették az Oroszországgal való konfrontációs menetrendet hirdető uniós országok parlamenti képviselőire is” – tette hozzá a minisztérium.

A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az uniós intézkedések törvénytelenek és aláássák a nemzetközi jogi normákat.

Az orosz diplomaták ígéretet tettek arra, hogy továbbra is reagálni fognak a nyugati országok ellenséges fellépésére.

Az Európai Unió pénteken hagyta jóvá a Moszkva elleni 11. szankciócsomagot. Az új csomagban szerepel egy hatásmechanizmus bevezetése a szankciók alá eső áruk újra-exportjával gyanúsított harmadik országokra, a különböző termékek Oroszországon keresztüli tranzitjának tilalma az EU-ban, valamint egyéb intézkedések, köztük személyi korlátozások.

Ezenkívül az EU véglegesen leállítja az orosz kőolaj behozatalát a Barátság-kőolajvezeték északi ágán keresztül, miközben a Kazahsztánból származó nyersanyagok tranzitja ezen az ágon keresztül orosz területen át folytatódhat.

Az EU már tíz szankciócsomagot vezetett be, amelyek az orosz gazdaság különböző ágazatait érintették. Brüsszel azt is megjegyezte, hogy az Oroszországba irányuló uniós export mára csaknem felére csökkent a 2021-es szinthez képest, míg az uniós import ennek megfelelően csaknem 60 százalékkal esett vissza.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, a korlátozások pedig komoly csapást mértek az egész világgazdaságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó