2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Oroszország tovább növelte a Kínába irányuló gázszállításokat

Oroszország növelte a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül Kínába irányuló földgázszállításokat az idén – közölte a Gazprom orosz energetikai nagyvállalat hétfőn hivatalos Telegram-csatornáján.

A szállítások 60,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

“Különösen júliusban a szállítások rendszeresen meghaladták a napi szerződéses mennyiségeket, a történelmi rekordot, a napi exportmennyiséget háromszorosan túlteljesítettük” – közölte a Gazprom.

Eközben a Gazprom nem FÁK-országokba irányuló exportja 75,3 milliárd köbmétert tett ki, ami 34,7%-kal (40 milliárd köbméterrel) kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vásárlói igényeknek megfelelően szállítja a gázt.

Az előzetes adatok szerint 2022 első hét hónapjában a Gazprom szállításaiban a globális kereslet mintegy 35 milliárd köbméterrel csökkent 2021 azonos időszakához képest. A csökkentés legnagyobb része, összesen 31 milliárd köbméter, az uniós vevők részéről érkezett – jegyezte meg a Gazprom. Ez több tényezőre vezethető vissza, köztük az ukrajnai konfliktusra, az uniós szankciókra és az orosz válaszszankciókra, valamint az unió új politikájára, amely az orosz energiától való függőség csökkentésére irányul.

A Szibéria Ereje vezeték az oroszországi Jakutföldről szállít földgázt az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiba. Ez a Gazprom és a China National Petroleum Corporation (CNPC) közös projektje, amely egy 2014-ben aláírt 30 éves szerződés alapján látja el Kínát orosz energiával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.