2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Oroszország nyilvánosságra hozta az elsüllyedt hadihajó veszteségeit

A hadihajó megmentéséért folytatott küzdelem során egy katona meghalt, a legénység további további 27 tagja pedig eltűnt – közölte a védelmi minisztérium

Április 13-án egy lőszerrobbanás következtében kitört tűzben súlyosan megsérült a Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű zászlóshajója – vázolta pénteken az orosz védelmi minisztérium. Egy katona meghalt, a legénység további 27 tagja pedig eltűnt, és a legénység próbálkozásai a tűz eloltására nem jártak sikerrel – tette hozzá a közlemény.

Ukrajna azt állította, hogy a hajót az ő rakétái találták el.

“A hajó megmentéséért folytatott küzdelem során egy katona meghalt, a legénység további 27 tagja pedig eltűnt. A legénység fennmaradó 396 tagját a cirkálóról a Fekete-tengeri Flotta más, a térségben tartózkodó hajóira evakuálták, és Szevasztopolba [orosz kikötővárosba] szállították” – közölte a minisztérium.

A Moszkva tisztjeinek, kadétjainak és tengerészeinek túlnyomó többsége kifejezte azon óhaját, hogy továbbra is a Fekete-tengeri Flotta hajóin szolgáljon – hangsúlyozta továbbá a közlemény.

Számos olyan katona, aki más helyőrségekbe kívánt átkerülni, továbbra is hajóin fog szolgálni, de másik flottánál. A védelmi minisztérium közölte, hogy minden szükséges támogatást és segítséget megad az elhunytak és eltűntek hozzátartozóinak és barátainak.

Az orosz hadsereg korábban közölte, hogy a Moszkva rossz tengeri körülmények között, kikötőbe vontatás közben süllyedt el. A védelmi minisztérium közölte, hogy a hadihajó hajótestét lőszerrobbanás rongálta meg, amelyet egy fedélzeten kialakult tűz okozott.

A Moszkva fedélzetén keletkezett tűzről szóló orosz katonai állítások előtt Kijev azt közölte, hogy a hajót ukrán hajóelhárító rakéták találták el. Az ogyesszai régió katonai közigazgatásának vezetője, Maxim Marcsenko azt állította, hogy a Moszkva “nagyon súlyos károkat” szenvedett az Ogyesszából kilőtt ukrán Neptun rakéták miatt.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodás célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...