2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva

Oroszország nem akarja lerohanni Ukrajnát – reagált a Kreml a Bloomberg cikkére

A Kreml határozottan cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország Ukrajna lerohanását tervezné, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint amerikai tisztviselők figyelmeztették európai kollégáikat, hogy Moszkva “katonai műveletet” fontolgat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján alaptalannak minősítette a felvetést.

“Nem ez az első publikáció és nem ez az első nyilatkozat az Egyesült Államok részéről, hogy aggódnak fegyveres erőink oroszországi mozgása miatt” – mondta. “Többször is elmondtuk, hogy fegyveres erőink mozgása a saját területünkön senkire sem vonatkozhat. Oroszország nem jelent fenyegetést senkire”.

Azokat a híreket, amelyek szerint Washington Ukrajna elleni orosz agressziótól tart, először a Bloomberg közölte csütörtökön.

A hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők tájékoztatták uniós partnereiket egy “lehetséges invázióról”, megjegyezve, hogy aggodalmaikat “nyilvánosan hozzáférhető bizonyítékokkal” támasztják alá.

“Az ilyen szalagcímek nem mások, mint üres, alaptalan feszültségkeltés. Oroszország senkire sem jelent fenyegetést” – ismételte meg Peszkov.

A felvetést korábban cáfolta Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese , aki teljes mértékben visszautasította, hogy bármiféle terv készülne a szomszéd ország megtámadására.

“Soha nem terveztünk [inváziót] és nem is fogunk, hacsak nem provokál minket Ukrajna vagy valaki más és ez a nemzeti szuverenitásunk védelmének kérdése” – mondta.

Viktor Vodolackij orosz parlamenti képviselő is kommentálta a vádat, és azt állította, hogy a cikk inkább a NATO azon tervét jelzi, hogy konfliktust teremtsen Ukrajnában.

“Mindez egyetlen céllal történik: Ukrajnát háborúba akarják belekeverni, tudván, hogy Oroszország nem fog szemet hunyni felette” – mondta a képviselő.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...