2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Oroszország nem akarja lerohanni Ukrajnát – reagált a Kreml a Bloomberg cikkére

A Kreml határozottan cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország Ukrajna lerohanását tervezné, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint amerikai tisztviselők figyelmeztették európai kollégáikat, hogy Moszkva “katonai műveletet” fontolgat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján alaptalannak minősítette a felvetést.

“Nem ez az első publikáció és nem ez az első nyilatkozat az Egyesült Államok részéről, hogy aggódnak fegyveres erőink oroszországi mozgása miatt” – mondta. “Többször is elmondtuk, hogy fegyveres erőink mozgása a saját területünkön senkire sem vonatkozhat. Oroszország nem jelent fenyegetést senkire”.

Azokat a híreket, amelyek szerint Washington Ukrajna elleni orosz agressziótól tart, először a Bloomberg közölte csütörtökön.

A hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők tájékoztatták uniós partnereiket egy “lehetséges invázióról”, megjegyezve, hogy aggodalmaikat “nyilvánosan hozzáférhető bizonyítékokkal” támasztják alá.

“Az ilyen szalagcímek nem mások, mint üres, alaptalan feszültségkeltés. Oroszország senkire sem jelent fenyegetést” – ismételte meg Peszkov.

A felvetést korábban cáfolta Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese , aki teljes mértékben visszautasította, hogy bármiféle terv készülne a szomszéd ország megtámadására.

“Soha nem terveztünk [inváziót] és nem is fogunk, hacsak nem provokál minket Ukrajna vagy valaki más és ez a nemzeti szuverenitásunk védelmének kérdése” – mondta.

Viktor Vodolackij orosz parlamenti képviselő is kommentálta a vádat, és azt állította, hogy a cikk inkább a NATO azon tervét jelzi, hogy konfliktust teremtsen Ukrajnában.

“Mindez egyetlen céllal történik: Ukrajnát háborúba akarják belekeverni, tudván, hogy Oroszország nem fog szemet hunyni felette” – mondta a képviselő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó