2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Milyen lesz Oroszország új repülőgép-hordozója?

A megnövekedett geopolitikai feszültségek idején, Oroszországnak meg kell mutatnia jelenlétét a világ különböző pontjain, ezért új repülőgép-hordozót épít, amely képes lesz egyszerre, akár 100 vadászgép szállítására is.

Az új “Storm” repülőgép-hordozó, más néven “Projekt 23000E” szerepelni fog Oroszország 2019-től 2025-ig tartó fegyverkezési programjában. Az új anyahajó 2030-ban állhat az orosz haditengerészet szolgálatába. Szakértők szerint a bázisa Szeveromorszkban lesz (az orosz Északi Flotta központja, Moszkvától 1880 kilométerre északra).

A szíriai hadjáratok során Moszkva felismerte egy ilyen hadihajó szükségességét. Oroszország az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozót küldte Szíria partjaihoz, azonban az ország egyetlen repülőgép-hordozója csaknem 30 éve áll szolgálatban és jelenleg is korszerűsítést hajtanak végre rajta.

A védelmi ipartól az orosz sajtónak névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy Oroszországnak szüksége van egy új modern repülőgép-hordozóra, ugyanis a jelenleg is szolgálatban álló orosz hadihajó körülbelül 30 repülőgép szállítására alkalmas, míg egy amerikai, akár 90 harci gépet is képes szállítani.

Szakértők szerint napjaink geopolitikai körülményei miatt Oroszországnak jelen kell lennie a világ óceánjain, hogy megvédje magát a potenciális agresszoroktól.

Mit tudhatunk az új “Storm” repülőgép-hordozóról?

Az orosz hajó paraméterei hasonlóak lesznek az amerikai USS Gerald Ford anyahajóhoz – mondta Vagyim Kozjulin biztonságpolitikai szakértő.

Ez egy úszó repülőtér lesz, amit egy hajóosztag kísér – tette hozzá. A felszálló fedélzete három futballpálya méretű lesz. A szakértő elmondta, hogy a hajó saját védelmi berendezésekkel nem rendelkezik majd, ezért legalább tíz hadihajó, köztük fregattok, rombolók, cirkálók és tengeralattjárók fogják kísérni a bevetéseken.

Emellett két RITM-200 típusú nukleáris hajtómű segíti a Storm repülőgép-hordozót abban, hogy elérje a 30 csomós (55km/órás) sebességet.

A hajó vízkiszorítása 100 000 tonna, merülése 11 méter lesz, legénységének száma pedig eléri majd a 4000 főt.

Kozjulin szerint a Storm fedélzetére MiG-29K és ötödik generációs T-50-es vadászgépek kerülnek. A szakértő megjegyzi, hogy megfelelő infrastruktúrára, egy speciális dokkra van szükség egy ilyen anyahajó számára.

Óriási költségek

Szakértői becslések szerint a projekt költsége 350 milliárd és ezer milliárd rubel (6.15 – 17.5 milliárd dollár / 1 rubel kb 5.3 Ft) között lehet.

Tekintettel a kimondottan az új repülőgép-hordozó számára készülő 90 vadászgépre és a speciális infrastruktúra igényére, a szakértők megjegyzik, hogy ez az összeg könnyen a duplájára is emelkedhet.

A Storm egyik tervezője Vlagyimir Pepeljajev és több szakértő szerint a magas költségek és az Oroszország ellen bevezetett nyugati gazdasági szankciók miatt, kétséges, hogy az eredeti tervek szerint épüljön fel a hajó.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS