2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Oroszország mérlegeli az atomfegyverek áthelyezését a Baltikumba – lesz válasz a NATO terjeszkedésre

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási lépése nem marad orosz válasz nélkül, de korai lenne arról beszélni, hogy ez magában foglalja a nukleáris fegyverek áthelyezését a két északi országhoz közelebb – mondta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes.

“Túl korai erről beszélni” – mondta Grusko pénteken újságíróknak arra a kérdésre, hogy Helsinki és Stockholm NATO-tagsága arra késztetheti-e Moszkvát, hogy atomfegyvereit a balti térségbe helyezze.

Finnország és Svédország is távolt maradt a NATO-tól a hidegháború idején, de a szomszédos országok kormányai közölték, hogy a február végén indított ukrajnai orosz katonai művelet után átgondolták álláspontjukat. Médiajelentések szerint Helsinki és Stockholm a következő napokban kérheti felvételét az Egyesült Államok vezette katonai szövetségbe.

A külügyminiszter-helyettes rámutatott, hogy a NATO-tagsággal Finnország és Svédország “valójában lemondana… a nem nukleáris státuszáról”.

“Ezek az országok részt vesznek majd a NATO nukleáris tervezőcsoportjában”, annak ellenére, hogy évtizedek óta az ilyen fegyverek megsemmisítését szorgalmazzák – mondta.

A NATO az ország határai felé történő terjeszkedését Oroszország komoly fenyegetésnek tekinti, és az új tagállamok felvételét, ha ez megtörténik, Moszkva megfelelő ellenintézkedésekkel fogja fogadni – hangsúlyozta Grusko.

Az ilyen ellenintézkedésekről szóló döntések “nyilvánvalóan nem érzelmi alapon, hanem a térség biztonsági helyzetét befolyásoló összes tényező alapos és kalibrált elemzésén alapulnak majd” – mondta.

Oroszország a maga részéről nem lát okot arra, hogy Finnország és Svédország NATO-tagságra törekedjen, mivel nincsenek ellenséges szándékai ezekkel az országokkal szemben – biztosította Grusko.

A NATO tervezett újabb bővítése csak további feszültségeket fog okozni a térségben – mutatott rá a diplomata, kifejtve, hogy amint Helsinki és Stockholm tagságát jóváhagynák, a szövetség azonnal azt fogja állítani, hogy “északi szárnya sebezhető…” ; Finnország felvétele azt eredményezte, hogy “a NATO és Oroszország közötti közös határ 1300 km-rel nő”. Ezt a határt meg kell védeni, ezért további kontingenseket kell oda telepíteni stb..”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó