2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva

Oroszország mérlegeli az atomfegyverek áthelyezését a Baltikumba – lesz válasz a NATO terjeszkedésre

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási lépése nem marad orosz válasz nélkül, de korai lenne arról beszélni, hogy ez magában foglalja a nukleáris fegyverek áthelyezését a két északi országhoz közelebb – mondta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes.

“Túl korai erről beszélni” – mondta Grusko pénteken újságíróknak arra a kérdésre, hogy Helsinki és Stockholm NATO-tagsága arra késztetheti-e Moszkvát, hogy atomfegyvereit a balti térségbe helyezze.

Finnország és Svédország is távolt maradt a NATO-tól a hidegháború idején, de a szomszédos országok kormányai közölték, hogy a február végén indított ukrajnai orosz katonai művelet után átgondolták álláspontjukat. Médiajelentések szerint Helsinki és Stockholm a következő napokban kérheti felvételét az Egyesült Államok vezette katonai szövetségbe.

A külügyminiszter-helyettes rámutatott, hogy a NATO-tagsággal Finnország és Svédország “valójában lemondana… a nem nukleáris státuszáról”.

“Ezek az országok részt vesznek majd a NATO nukleáris tervezőcsoportjában”, annak ellenére, hogy évtizedek óta az ilyen fegyverek megsemmisítését szorgalmazzák – mondta.

A NATO az ország határai felé történő terjeszkedését Oroszország komoly fenyegetésnek tekinti, és az új tagállamok felvételét, ha ez megtörténik, Moszkva megfelelő ellenintézkedésekkel fogja fogadni – hangsúlyozta Grusko.

Az ilyen ellenintézkedésekről szóló döntések “nyilvánvalóan nem érzelmi alapon, hanem a térség biztonsági helyzetét befolyásoló összes tényező alapos és kalibrált elemzésén alapulnak majd” – mondta.

Oroszország a maga részéről nem lát okot arra, hogy Finnország és Svédország NATO-tagságra törekedjen, mivel nincsenek ellenséges szándékai ezekkel az országokkal szemben – biztosította Grusko.

A NATO tervezett újabb bővítése csak további feszültségeket fog okozni a térségben – mutatott rá a diplomata, kifejtve, hogy amint Helsinki és Stockholm tagságát jóváhagynák, a szövetség azonnal azt fogja állítani, hogy “északi szárnya sebezhető…” ; Finnország felvétele azt eredményezte, hogy “a NATO és Oroszország közötti közös határ 1300 km-rel nő”. Ezt a határt meg kell védeni, ezért további kontingenseket kell oda telepíteni stb..”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...