2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Oroszország megfigyelőket küldene Szíriába

Szergej LavrovMoszkva sürgeti Damaszkuszt, hogy következetesen hajtsa végre Kofi Annan különmegbízott szíriai béketervét – jelentette ki Szergej Lavrov moszkvai tájékoztatóján. Az orosz külügyminiszter kedden szíriai kollégájával, Valid Moallemmel tárgyalt. Lavrov a sajtó képviselői előtt felszólította a szíriai kormányt, hogy maradéktalanul tartsa be az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervéből vállaltakat. Az Aszad-rezsim ellen harcoló ellenzéket pedig az erőszak azonnali beszüntetésére hívta fel. A teljes tűzszünetet csak úgy lehet megteremteni, ha valamennyi fél együttműködik Kofi Annannal – vélte Lavrov. Azt is fontosnak tartotta, hogy a szíriai kormány és az ellenzék garantálja az újságírók biztonságát, hogy a sajtó képviselői mindenhova eljussanak, és hírt adhassanak az országban zajló eseményekről. Az orosz külügyminiszter hangoztatta: az Egyesült Államok és a Nyugat ne Oroszországot sürgesse, hogy gyakoroljon nyomást Damaszkuszra, inkább maga hasson a szíriai ellenzékre és az azt támogató országokra. Szergej Lavrov így reagált Susan Rice, amarikai ENSZ-nagykövet kijelentésére, miszerint Washington konkrét lépéseket vár Moszkvától és Pekingtől, amennyiben Damaszkusz nem teljesíti a Kofi Annan béketervéből rá háruló és vállalt kötelezettségeket.

 

Az orosz diplomácia vezetője bejelentette: Oroszország az ENSZ megkeresésére kész megfigyelőket küldeni Szíriába, mégpedig a Golán-fennsíkon szolgáló orosz kontingensből.

Szerinte az Annan-misszió sikere érdekében mielőbb Szíriába kell érkeznie e megfigyelőknek, és közölte, hogy erről azonnal tárgyalni fog Kofi Annannal, mert úgy látja, hogy jelenleg ez az egyik legsürgősebb kérdés a szíriai rendezést illetően.

Lavrov szír kollégája, Valid Moallem a moszkvai tájékoztatón úgy vélte, hogy a tűzszünet életbe lépésével egy időben meg kell érkeznie Szíriába a nemzetközi megfigyelőknek. Hozzátette: biztosítani kell kormányának a jogot arra, hogy kiválassza, mely országok vegyenek részt az ENSZ-misszióban, hogy ne veszélyeztessék országa szuverenitását.

A szír diplomácia vezetője szerint több tartományból már kivonták a kormánycsapatokat.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) eközben arról számolt be, hogy nem szűntek meg a harcok északi Marában, és aknavetők zaja hallatszott a középső Homsz városában is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....