2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Oroszország lesz idén a világ legnagyobb gabonaexportőre

Az idei évben a világ legnagyobb gabonaexportálójává válhat Oroszország, megelőzve a Kanadát és az Egyesült Államokat – írja a the Wall Street Journal az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumára (USDA) hivatkozva.

Az USDA statisztikája szerint az orosz export idén három százalékkal emelkedik és eléri 23.5 millió tonnát. Az amerikai búzaexport 44 éves mélypontra süllyed és az előrejelzések szerint 21.8 millió tonna lesz. Kanada az előző évi 24.1 millió tonnás export helyett várhatóan idén mindösszesen 20.5 millió tonna kivitelre számíthat az előrejelzések szerint.

Alekszandr Tkacsev orosz mezőgazdasági miniszter egy orosz tévéállomásnak azt nyilatkozta, hogy „Oroszország ismét a világ legnagyobb gabonaexportálója, és különösen búzaexportálója lesz a tavaly júliustól idén június végéig tartó mezőgazdasági évben”.

A miniszter elmondta, hogy Oroszország az elmúlt egy évtizedben csaknem 25 százalékkal növelte a gabonatermelést, az évi gabonaexport mintegy 30 millió tonna volt, ebből közel 22 millió tonna a búzakivitel.

Rekord termés várható

A minisztérium hétfőn 61,2 millió tonnáról 61,8 millió tonnára javította fel az idei búzatermésre vonatkozó előrejelzését.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium azzal számol, hogy a június végéig tartó egy évben Oroszország 22-23 millió tonna búzát exportál, ami mintegy 3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 21,9 millió tonnát.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium derűlátóbb, előrejelzésében a folyó mezőgazdasági évre 23,5 millió tonna búzaexport szerepel. A tavaly júliustól idén február 3-áig tartó időszakban az orosz búzakivitel 17 millió tonna volt. A nyolcvanas években a Szovjetunió évi 30-40 millió tonna gabonát exportált.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....