2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Oroszország jól teszi, hogy tárgyalásokat kezdeményez a közel-keleti válság rendezésére

Az izraeli-palesztin viszály újra kirobbant a közelmúltban, Oroszország felhívást intézett, hogy szélesebb körű tárgyalások legyenek az eddigieknél a Közel-Kelet békéje érdekében – írja Finian Cunningham a Sputniknews hírportálon.

Moszkva a Közel-Keleti Négyes összeülését kezdeményezi, hogy beindítsa a párbeszédet. A “Négyes” az ENSz-re, az Európai Unióra, az Egyesült Államokra, és Oroszországra utal. De ne legyünk illúziók alatt, hogy egy ilyen fórum ideális, vagy hogy könnyű megoldást kínálna erre a hetvenéves konfliktusra.

De az kedvező, hogy ez a fórum kiszélesíti a tárgyalást és a közvetítést. És ez lehet azon patthelyzet feloldásának a kulcsa, amely a konfliktust és a szenvedést táplálja.

Amit biztosan állíthatunk, az az, hogy az utolsó négy évtizedben az úgynevezett békefolyamat, amelyben az USA volt az egyetlen és önjelölt közvetítő egy csúfos kudarc volt. Az USA által vezetett békefolyamat a palesztinok életkörülményeinek folyamatos romlását okozta, míg az izraeliek egyre több vitatott területet foglaltak el.

Ez azért van, mert az amerikai “tisztességes közvetítő” szerep egy hamis színjáték. A valóság az, hogy Washington szponzora Izraelnek, a rendszerszintű jogsértéseinek nem csak a palesztinokkal, hanem általában a szomszédos arab országokkal szemben. Washington Izraellel szembeni szüntelen engedményei mögött a saját önző közel-keleti geopolitikai olajérdekeinek védelme és a számára életbevágóan fontos petrodollár rendszer fenntartása állnak. Ezek az engedmények Izraellel elhitették, hogy lehet olyan arrogáns amilyen csak akar, és hogy a tetteiért nem lesz soha semmilyen büntetés.

Röviden: Washington nagyon is a probléma része, nem a megoldásé. Ezt mutatta az is, ahogy Joe Biden “izrael önvédelmi jogának korlátlan támogatásáról” beszélt, miközven az izraeliek palesztin családokat öltek meg légitámadások közben. Biden nem is említi a palesztinok jogát az önvédelemhez, vagy azt, hogy a palesztinok azért lőttek ki rakétákat izraeli területekre, mert az izraeliek arabok otthonait kobozták el Kelet Jeruzsálemben.

Az ír politikai elemző, Declan Hayes azt állítja, hogy a közel-keleti patthelyzet instabilitáshoz és regionális feszültségekhez vezet. Izrael USA általi támogatása ezt a patthelyzetet hosszabbítja. Ennek a támogatásnak egyik része egy 3.8 milliárd dolláros katonai támogatás évente, másik része az, hogy Amerika terjeszti azokat a “cionista mítoszokat” amelyek elfedik azt a tényt, hogy Izrael megszállás alatt tartja a palesztinok hazáját.

Az egyike ezeknek a mítoszoknak, hogy Izrael egy olyan területen keletkezett ahol nem éltek emberek.

Hayes kérdi: “Hogy tudja Izrael megmagyarázni az elhagyott mecseteket és templomokat a Jordán folyó partjainál, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust? Kik jártak ezekbe a templomokba és mecsetekbe? És hogy magyarázza Izrael azokat a kaktuszból képzett kerítéseket, amelyeket még mindig gyakran látni bárhoz Izraelben? Kik ültették ezeket? Kik használták ezeket kerítés gyanánt?”

A másik ilyen mítosz amely közszájon forog az a “ország nélküli nép” mítosza. E mítosz szerint Izraelt azért hozták létre, hogy letelepedhessenek az olyan zsidók akiket világszerte száműztek otthonaikból. Hayes ezt a következőképen kommentálja: “Ez ellentmond David Ben-Gurion, Izrael első, 1948-as kormányának miniszterelnökének tanúvallomásával, aki szerint Lengyelországban neki boldog élete volt, és nem a lengyelek támadták a zsidókat, hanem a jól szervezett cionista bandák a lengyeleket. Fogadjuk el azt, hogy a cionistáknak, mint Ben Gurionnak már volt földjük, csak, mint hódítók, több földet akartak maguknak.”

Palesztina

Hayes arra is felhívja a figyelmet, hogy amerikai és orosz zsidók ezrei azért döntöttek az izraeli letelepedés mellett, mert rengeteg pénzügyi támogatást kaptak házépítésre, nem azért mert “nem volt hazájuk”.

Az, hogy Amerika Izrael talpnyalója, és hogy Amerika miatt ennyire torz a kép Izrael alapításának körülményeiről, kiváltó okai a palesztin földek bekebelezésének. Az USA “közvetítés” alatt a palesztinok jogai folyamatosan csorbultak.

A negyvenéves amerikai békefolyamat Közel-Keleten egy katasztrófához vezetett, amely lényegében elnyomta a palesztinok hazájukhoz való jogait. Ez a katasztrófa a gyakori erőszakban nyilvánul meg, és abban, hogy előreláthatóan nincs esély a békére.

Oroszország felhívása, hogy a tárgyalási fórum tágabb legyen, magába hordozza annak a lehetőségét, hogy a párbeszéd kiegyensúlyozottabbá váljon, és hogy a palesztinok történelmi álláspontját is meghallgassa a nemzetközi közösség, valamint, hogy Izrael vállaljon felelősséget a megszállásért.

Az Oroszország által kezdeményezett többoldalú fórum csak jobb lehet a Közel-Keletnek, mint az amerikai “közvetítés” volt valaha. Ez utóbbi mindig is egy kegyetlen tréfa volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó