2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Oroszország három új hadosztályt hoz létre a NATO-haderőnövelés ellensúlyozására

Oroszország az év végéig két új hadosztályt hoz létre a nyugati és egyet a déli katonai körzetében, hogy ellensúlyozza a NATO-nak a határai közelében végrehajtott haderőnövelését – erősítette meg szerdán Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu elmondta, hogy az új egységek elhelyezkedésének előkészítése már elkezdődött. A tárcavezető először januárban jelentette be, hogy három, egyenként mintegy 10 ezer fős új orosz gépesített lövész hadosztály létesül az ország nyugati területein. Később kiderült, hogy nyugaton, a szmolenszki és a voronyezsi körzetben kettő fog közülük állomásozni, egy pedig délen, Rosztov-na-Donuban.

Az orosz haderőnöveléssel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Monsban, a szervezet főhadiszállásán kifejtette: mindez egy évek óta megfigyelhető sémába illeszkedik. Oroszország 2000 óta reálértékben megháromszorozta védelmi kiadásait, egyre fejlettebb haditechnikát hozott létre, számos hadgyakorlatot hajtott végre, és egyre jelentősebb haderőnövelést vitt véghez – mondta Stoltenberg a NATO honlapja szerint.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egyébként azt is elmondta, hogy a parancsnokságoknál és csapatoknál a téli időszak hadgyakorlatainak eredményeképpen megállapítást nyert, hogy az orosz fegyveres erők minden stratégiai irányban készek a kitűzött feladatok végrehajtására. Elmondta, hogy az említett periódusban mintegy 1300 gyakorlatot tartottak, 35 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Szavai szerint 3 ezer repülőgép személyzete készült fel arra, hogy bármely napszakban és nehéz időjárási körülmények között harci feladatokat hajtson végre, a haditengerészetnél mintegy 240 felszíni és víz alatti hajóegység harckészültségét biztosították, a légideszant-egységek pedig 78 ezer ejtőernyős ugrást hajtottak végre, a többi között az Észak-sark térségében is.

Sojgu elrendelte a déli- és észak-kaukázusi, valamint a krími szövetségi körzetekben szeptemberben megtartandó Kavkaz-2016 hadgyakorlat előkészítését. A védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadrendbe felújítás után visszatérő Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó nehézcirkálón július 1. után meg kell kezdeni a rajta állomásozó, megújított légi csoport gyakorlatozását.

Közölte, hogy a flotta 2025-ig hat darab Admiral Gorskov-osztályú új fregattot kap. Az Admiral Gorskovot 2010-ban, az Admiral Kaszatonovot pedig 2014-ben bocsátották vízre. Az Admiral Golovko a tervek szerint idén készül el. A 4,5 ezer tonnányi vízkiszorítású, 29 csomós (óránként csaknem 54 kilométeres) sebességre képes fregattokat Onyiksz és Kalibr típusú rakétákkal és Poliment-Redut légvédelmi rendszerrel szerelték fel.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...