2022, augusztus 11.
28 C
Budapest
24.2 C
Moszkva
Array

Oroszország gyakorlatilag befejezte hat katonai támaszpont építését az Északi-sarkvidéken

Oroszország gyakorlatilag befejezte hat katonai támaszpont építését az Északi-sarkvidéken – közölte hétfőn egy orosz vezérkari forrás. December elsejére befejeződtek a támaszpontok fejlesztésének és felszerelésének munkálatai az északi-sarkvidéki szigeteken, valamint Oroszország sarkkörön túli szárazföldi területén – közölte a vezérkari forrás.

A nyilatkozó az Arktisz: jelenkor és jövő elnevezésű 5. nemzetközi fórum kapcsán szólalt meg. Emlékeztetett arra, hogy a bázisokat az Új-szibériai-szigetekhez tartozó Kotyelnij-szigeten, a Ferenc József-földhöz tartozó Alekszandra-földön, az Északi-földön lévő Szrednyijben, a Novaja Zemlja-i Rogacsevo településen, a Smidt-fokon, valamint a Csukcs Autonóm Körzethez tartozó Vrangel-szigeten alakították ki.

Ezeken a szigeteken és a Smidt-fokon már kiépítették, illetve rendbe hozták az elsődleges infrastruktúra elemeit, többek között a közigazgatási és lakónegyedeket, a katonai településeket, repülőtereket, a sarkvidéki alakulatok, alegységek harcállásait – tette hozzá a forrás. Kiemelte, hogy mind a hat bázis újonnan kialakított telepein újévre több száz katonát fogadnak majd.

Jövőre folytatják majd az infrastruktúra kiépítését, valamint a bázisokon lévő csapatok személyi állománya, valamint a fegyverzetek és a katonai rendszerek feltöltését.

A cél az, hogy 2017 folyamán befejezzék a még hátralévő infrastrukturális fejlesztéseket és a repülőterek hálózatának kiépítését, 2018-ra pedig az Északi-sarkvidéken létrejöjjenek az önálló mobil katonai csapatok – hangsúlyozta az orosz vezérkari forrás.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...