2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Oroszország fokozza a dollármentesítést

A közeljövőben megsokszorozódik a “baráti nemzetek” valutáival zajló kereskedés volumene Ilja Toroszov gazdasági miniszterhelyettes szerint, aki arra számít, hogy az orosz gazdaság dollármentesítése a közeljövőben csak felerősödik.

Hangsúlyozta, hogy a kínai jüan vezetné a folyamatot a Moszkva és Peking közötti erős együttműködés közepette, amely az Oroszországgal szemben bevezetett legutóbbi nyugati szankciók nyomán még inkább elmélyült.

“Átállunk a kölcsönös kereskedelemre a jüan és a rubel elszámolásával, és eltávolodunk a dollártól és az eurótól” – mondta Toroszov az RT hírtelevíziónak a Vlagyivosztokban megrendezett hetedik éves Keleti Gazdasági Fórumon.

A miniszterhelyettes hozzátette, hogy a rubel és a “baráti államok” valutáinak használatával történő kölcsönös fizetések az orosz kormány és szövetségesei egyik fő célja.

A múlt hónapban a jüan-rubel kereskedés először előzte meg a dollár-rubel párosítást a moszkvai tőzsdén. A jüan-rubel kereskedés július végén az euró-rubel páros volumenét is meghaladta.

Augusztusban a kínai valuta oroszországi fizetési volumene a kínai kontinentális Kínán kívül a világ harmadik legnagyobb jüan-piacává tette az országot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...