2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország felkészül Ukrajna fizetésképtelenségére

Amennyiben Ukrajna nem fog hárommilliárd dollárt fizetni Oroszországnak, akkor ez azt jelenti, hogy fizetésképtelenné vált – írja a Rusvesna Anton Sziluanovra, a Pénzügyminisztérium vezetőjére hivatkozva. „Egy konkrét tervet készítünk arra az esetre, ha Ukrajna fizetésképtelenné válna.

Amennyiben decemberben nem fognak fizetni, akkor ezt úgy fogjuk értékelni, mint a fizetésképtelenséget, amikor egy ország képtelen törleszteni adósságait egy másik országgal szemben az IMF programjainak ellenére is” – mondta Sziluanov.

„Az ukrán kollégával folytatott találkozó alatt meghatároztam az álláspontunkat, miszerint Ukrajna tartozása Oroszország előtt hivatalos, és nem lehet kereskedelmi tartozásnak tekinteni, amiről most tárgyalások folynak Ukrajna kormányával. Ez egyik kormány tartozása egy másik kormány felé” – mondta Sziluanov. Magyarázata szerint ezt az összeget már a következő évi költségvetésben is betervezték, és mivel a kötvényeket az angol jog szerint bocsátották ki, ezért szükség esetén nemzetközi bíróságokhoz fognak fordulni.

Putyin elnök szerint az IMF-nek pénzt kellene nyújtania Ukrajnának, hogy törlessze adósságát. „A szerződés szerint már régen jogunk van a tartozás törlesztésének követelésére még december előtt, de pont azért nem éltünk ezzel, hogy ne hozzuk kényelmetlen helyzetbe az ukrán partnereinket és ne súlyosbítsuk az így is nehéz gazdasági helyzetet, a pénzünket viszont adják vissza” – mondta Putyin.

„Az IMF miért nem akar hárommilliárdot adni Ukrajnának, hogy törleszthesse adósságát?” – kérdi Putyin megjegyezve, hogy megkérte a pénzügyminisztert tárgyaljanak erről a Nemzetközi Valutaalappal

Forrás: Rusvesna

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS