2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Oroszország felkészül arra a lehetőségre, hogy kihagyja a 2024-es olimpiát

Oroszország felkészül arra a lehetőségre, hogy sportolói kénytelenek lesznek kihagyni a 2024-es párizsi olimpiát – közölte szerdán Sztanyiszlav Pozdnyakov orosz sporttisztviselő. Hozzátette azonban, hogy az ország továbbra is reménykedik abban, hogy az Oroszországra kirótt tilalmakat még időben feloldják.

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) végrehajtó bizottságának moszkvai ülésén a szervezet elnöke, Pozdnyakov elmondta, hogy olyan stratégiákat dolgoznak ki, amelyek figyelembe veszik a különböző forgatókönyveket.

“Számunkra az a kiemelt forgatókönyv, hogy a sportolóink a selejtezőn túljutva részt vesznek a párizsi olimpián” – mondta Pozdnyakov a Match TV által megosztott kommentárokban.

“Senki sem tudja, hogy milyen kritériumok alapján térhetnek vissza az oroszok a nemzetközi versenyekre, ez teljes mértékben a NOB-tól (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) és a nemzetközi szövetségektől függ.

“De mindenesetre az orosz csapat esetleges részvétele azzal jár, hogy számos szervezési kérdést kell megoldani.”

“Ésszerűen számíthatunk a logisztikával, a banki kifizetésekkel, a vízumok megszerzésével és sok más, a csapataink és küldöttségeink kiutazásának biztosításával kapcsolatos bonyodalmakra. De készen állunk az ilyen kihívásokra”.

Pozdnyakov a továbbiakban felvázolta a második eshetőséget, miszerint az orosz sportolók továbbra is eltiltva maradnak a párizsi játékoktól.

“A második forgatókönyv azt feltételezi, hogy az orosz sportolók teljes körű, korlátozások nélküli részvétele a játékokon legkorábban 2026-ban történik meg” – mondta a ROC vezetője.

“Ezzel kapcsolatban egy alapvetően új programot dolgoztunk ki az olimpiai sportágak fejlesztésére, amelynek célja az olimpiai utánpótlás középtávú kialakítása és megerősítése.

“A cél az, hogy az orosz sportolók új generációját képezzük ki az olimpiai sportágakban a legmagasabb szinten, hogy Párizs után a következő, 2028-as Los Angeles-i olimpián az első háromba kerülhessenek az összesített éremtáblázaton.

“Ez az egyik legfontosabb feladatunk, és most a ROC rendelkezik minden szükséges forrással a megvalósításához” – mondta Pozdnyakov.

A NOB először február 28-án javasolta az orosz és belarusz sportolók nemzetközi versenyekről történő kitiltását, miután Moszkva megkezdte az ukrajnai katonai műveletet.

Thomas Bach NOB-elnök az elmúlt hetekben azt mondta, hogy “nincs itt az ideje” megfontolni ennek az álláspontnak a megváltoztatását.

Bach azzal érvelt, hogy az orosz és belarusz sportolók felfüggesztése részben megvédi őket a feltételezett ellenségeskedéstől, amellyel a nemzetközi versenyeken szembesülnének.

Oroszországban ezt a felfogást elítélték, a NOB-ot diszkriminációval és a politikától elkülönített sport elvének aláásásával vádolva.

Azt is megjegyezték, hogy más nemzetek – köztük az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei – sportolói nem szembesültek hasonló szankciókkal, amikor országaik kormányai külföldi katonai akciókat indítottak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....