2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva
Array

Oroszország Eurázsiai Oscar-díjkiosztót tervez

Oroszországban egy új filmdíj alapítását tervezik, az “Eurázsiai Oscart” évente adnák át, de egy prominens orosz filmes szerint nem szánják a hollywoodi Oscar-ceremónia riválisának – osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

“Eurázsia egy nagy része a világnak, amely több figyelmet érdemelne, mint amely jelenleg ráirányul” – mondta el Nyikita Mihalkov Oscar-díjas orosz filmrendező. Mihalkov, aki az orosz filmművészek szövetségének elnöke, emellett a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál vezetője, a díjjal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem szánják a hollywoodi Oscarok versenytársának.

A rendező az Oroszországgal két éve újraegyesült Krím-félszigeten először megrendezett Eurázsiai Híd elnevezésű filmfesztiválon beszélt arról, hogy a fesztivál megfelelő rendezvény lenne az Eurázsiai Oscar-díjkiosztó számára.

A jelentős orosz filmfesztiválok állami támogatásból működnek, és várhatóan az Eurázsiai Oscarokat is az állam finanszírozza majd.

Mihalkov kifejtette, hogy például a koreai, indiai vagy pakisztáni filmek is versenyezhetnének az új díjért. A rendező szerint a komoly politikai és társadalmi problémákkal küzdő országokban erősebb filmek születnek.

Mihalkov, aki az 1995-ös Csalóka napfény című filmjéért kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, régóta panaszkodik arra, hogy az orosz filmekkel igazságtalanul bánik az amerikai filmakadémia. Bár a rendező arról beszélt, hogy az új díj alapításával “nem akarnak Hollywooddal konkurálni”, Oroszországban éppen arról folyik a vita, hogy az orosz filmek javára visszaszorítsák a hollywoodi filmek forgalmazását.

Emellett októberben adják át először Oroszországban a hollywoodi Golden Globe-díjak helyi verzióját – emlékeztetett a THR.com. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...