2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Oroszország és Kína egyetért abban, hogy egy “új valóság” jön

Oroszország és Kína egyetért abban, hogy az egypólusú világ lehetetlenné vált, és hogy egy “új valóság” jön – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Úgy gondoljuk, hogy az egypólusú világ létezése lehetetlen” – mondta Peszkov kedden újságíróknak.

Moszkva és Peking egyetért abban, hogy “lehetetlen helyzet”, amikor “az úgynevezett “aranymilliárd” jogot követel magának arra, hogy szabályokat találjon ki a gazdaságban, a politikában, és jogot arra, hogy akaratát más országokra kényszerítse” – jegyezte meg.

Az orosz nyelvterületen az “aranymilliárd” kifejezés gyakran az Egyesült Államok, az EU és más nyugati országok gazdag lakosságára utal.

Az egypólusú rendszer alapjai “komolyan nyikorogni és inogni kezdtek. Egy új valóság van kialakulóban” – mutatott rá a Kreml szóvivője.

Peszkov visszhangozta Vlagyimir Putyin orosz elnök szavait, aki augusztus végén azt mondta, hogy “az elavult egypólusú modellt egy új világrend váltja fel, amely az igazságosság, az egyenlőség, valamint az egyes nemzetek és államok szuverén fejlődési útjához való jogának elismerésén alapuló alapelveken nyugszik”.

Az orosz vezető szerint “ennek a visszafordíthatatlan folyamatnak a hajtóerejeként ható erős politikai és gazdasági központok alakulnak ki az ázsiai-csendes-óceáni térségben”.

Putyin és kínai kollégája, Hszi Csin-ping várhatóan még ezen a héten találkozik egymással a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) Üzbegisztánban zajló csúcstalálkozóján. Ez lesz Hszi első Kínán kívüli útja a Covid-19 járvány kitörése óta.

Amikor hétfőn a közelgő tárgyalásokról kérdezték, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok “világossá tette aggodalmainkat Kína Oroszországhoz való igazodásának és kapcsolatainak mélységével kapcsolatban, még akkor is, amikor Oroszország agresszív háborút folytat Ukrajnában”.

Putyin és Hszi még júniusban úgy jellemezte az Oroszország és Kína közötti kapcsolatokat, hogy azok a Kreml szerint “példátlanul magas szinten vannak és folyamatosan javulnak”.

Peking elutasította, hogy csatlakozzon a Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett nemzetközi szankciókhoz. Ehelyett a két ország fellendítette az együttműködést és a kereskedelmet, Oroszország többek között Kína első számú olajszállítójává vált.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...