2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Oroszország és Kína a Földközi-tengeren tart közös haditengerészeti gyakorlatot

Kína és Oroszország első ízben tart a Földközi-tengeren közös haditengerészeti gyakorlatot május közepén – jelentette be a kínai védelmi minisztérium szóvivője Pekingben csütörtökön. A gyakorlat a “baráti, gyakorlati együttműködést”, valamint a két haditengerészet azon képességeinek a javítását lesz hivatott szolgálni, amelyeket a biztonsági kihívásokkal szembeni közös fellépés igényel – közölte Keng Jan-seng a védelmi tárca szokásos sajtóértekezletén.

A két országból kilenc hajó vesz részt a gyakorlaton, s a kínaiak között lesznek olyanok, amelyek eddig Szomália partjainál őrjáratoztak, a kalóztámadások elhárítását szolgálva. A műveletek, amelyek elsősorban a hajózásbiztonságra, a haditengerészeti logisztikai utánpótlás biztosítására, hajókísérésre és útvonalbiztosításra összpontosítanak és éleslövészettel is kiegészülnek, nem irányulnak egyetlen harmadik fél ellen sem, és nincs közük a regionális helyzethez – hangoztatta a szóvivő.

Kína már régóta az egyik meghatározó felvásárlója az orosz fegyvereknek, de a két állam hadserege csak a múlt évtizedben kezdett el közösen gyakorlatozni. A két szomszéd eddigi legnagyobb közös haditengerészeti gyakorlatát két éve tartotta a Japán-tengerhez tartozó Nagy Péter-öbölben. Itt a tengeralattjárók elleni hadviselést és egy ellenséges hajó elfoglalását is szimulálták.

Sajtóhírek szerint a kínai-orosz gyakorlatokon esetenként a közös fenyegetésekre történő gyors válaszadás képességét igyekeznek továbbfejleszteni, máskor a közös tengerészeti légvédelemre, a tengeri kutatásokra és mentésre, valamint az eltérített hajók mentésére, terrorelhárításra összpontosítanak. Megfigyelők szerint Peking Moszkva felé fordulását, illetve tengeri aktivitását az Egyesült Államok és az amerikai szövetségesek által közvetlen szomszédságában végrehajtott rendszeres közös hadgyakorlatok is ösztönzik, túl azon, hogy Kína és Oroszország a regionális biztonság kérdésében javarészt azonos álláspontot képvisel.

Keng Jan-seng szóvivő csütörtökön arra is kitért, hogy az április 20-án kezdett amerikai-Fülöp-szigeteki hadgyakorlat, amelyet “erőfitogtatásnak” nevezett, árt a térségi békének és stabilitásnak. Mint mondta, “egyes országok” a katonai szövetségük megszilárdítását célzó nagyszabású gyakorlatokkal csak feszültséget keltenek, miközben szándékosan túldimenzionálják az úgynevezett „kínai fenyegetést”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó