2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Oroszország és Kína a Földközi-tengeren tart közös haditengerészeti gyakorlatot

Kína és Oroszország első ízben tart a Földközi-tengeren közös haditengerészeti gyakorlatot május közepén – jelentette be a kínai védelmi minisztérium szóvivője Pekingben csütörtökön. A gyakorlat a “baráti, gyakorlati együttműködést”, valamint a két haditengerészet azon képességeinek a javítását lesz hivatott szolgálni, amelyeket a biztonsági kihívásokkal szembeni közös fellépés igényel – közölte Keng Jan-seng a védelmi tárca szokásos sajtóértekezletén.

A két országból kilenc hajó vesz részt a gyakorlaton, s a kínaiak között lesznek olyanok, amelyek eddig Szomália partjainál őrjáratoztak, a kalóztámadások elhárítását szolgálva. A műveletek, amelyek elsősorban a hajózásbiztonságra, a haditengerészeti logisztikai utánpótlás biztosítására, hajókísérésre és útvonalbiztosításra összpontosítanak és éleslövészettel is kiegészülnek, nem irányulnak egyetlen harmadik fél ellen sem, és nincs közük a regionális helyzethez – hangoztatta a szóvivő.

Kína már régóta az egyik meghatározó felvásárlója az orosz fegyvereknek, de a két állam hadserege csak a múlt évtizedben kezdett el közösen gyakorlatozni. A két szomszéd eddigi legnagyobb közös haditengerészeti gyakorlatát két éve tartotta a Japán-tengerhez tartozó Nagy Péter-öbölben. Itt a tengeralattjárók elleni hadviselést és egy ellenséges hajó elfoglalását is szimulálták.

Sajtóhírek szerint a kínai-orosz gyakorlatokon esetenként a közös fenyegetésekre történő gyors válaszadás képességét igyekeznek továbbfejleszteni, máskor a közös tengerészeti légvédelemre, a tengeri kutatásokra és mentésre, valamint az eltérített hajók mentésére, terrorelhárításra összpontosítanak. Megfigyelők szerint Peking Moszkva felé fordulását, illetve tengeri aktivitását az Egyesült Államok és az amerikai szövetségesek által közvetlen szomszédságában végrehajtott rendszeres közös hadgyakorlatok is ösztönzik, túl azon, hogy Kína és Oroszország a regionális biztonság kérdésében javarészt azonos álláspontot képvisel.

Keng Jan-seng szóvivő csütörtökön arra is kitért, hogy az április 20-án kezdett amerikai-Fülöp-szigeteki hadgyakorlat, amelyet “erőfitogtatásnak” nevezett, árt a térségi békének és stabilitásnak. Mint mondta, “egyes országok” a katonai szövetségük megszilárdítását célzó nagyszabású gyakorlatokkal csak feszültséget keltenek, miközben szándékosan túldimenzionálják az úgynevezett „kínai fenyegetést”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...