2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Oroszország és Belarusz összehangolta nemzeti elszámolási rendszereit

Oroszország és Belarusz véglegesítette nemzeti elszámolási rendszereik összehangolását, ami lehetővé teszi számukra, hogy megkerüljék a nyugati dominanciájú hálózatokat – közölte Dmitrij Krutoj, Belarusz oroszországi nagykövete.

A RIA Novosztyinak adott hétfői interjújában a nagykövet elmondta, hogy a lépéssel a két ország központi bankja példát mutatott minden ágazati szabályozónak arra, hogyan lehet nagy nyilvánosság nélkül, a problémák megoldása mellett dolgozni.

Krutoj szerint a felek teljes mértékben egységesítették deviza-jogszabályozásukat. A belarusz nemzeti fizetési rendszer, a Belkart és az orosz MIR integrációja lehetővé teszi, hogy a felhasználók mind Belaruszban, mind Oroszországban vásárolhassanak árukat és fizethessenek szolgáltatásokért, ami a Visa és a MasterCard “teljes kiváltását” jelenti – mutatott rá a megbízott.

Krutoj azt is megjegyezte, hogy az Oroszország és Belarusz közötti pénzügyi elszámolások és kereskedelem 85%-a jelenleg nemzeti valutában történik.

“Elmozdulunk az amerikai dollártól. A jüan, a rúpia és más baráti valuták használata bővül” – mondta.

Oroszország akkor kezdte el saját nemzeti fizetési rendszerének fejlesztését, amikor az USA és szövetségesei 2014-ben szankciókkal vették célba az országot. A MIR kártyák 2015 decemberében kerültek forgalomba.

Tavaly, amikor Moszkvát újabb szankciókkal sújtották válaszul ukrajnai katonai műveletére, és számos orosz bankot elvágtak a SWIFT, a Visa és a MasterCard rendszerétől, a kormány elkezdte népszerűsíteni a hazai rendszert, mint megbízható alternatívát.

Az orosz SPFS bankközi üzenetküldő rendszer biztosítja a pénzügyi üzenetek továbbítását a bankok között az országon belül és kívül egyaránt. Az orosz központi bank szerint mostanra az összes belarusz bank csatlakozott a rendszerhez.

Az orosz bankok által kibocsátott MIR kártyákat jelenleg többek között Kubában, Örményországban és Belaruszban is elfogadják.

A venezuelai bankok is elkezdték elfogadni a MIR-kártyákat – árulta el az ország központi bankjának vezetője, Calixto Jose Ortega Sanchez a hónap elején a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. A jelentések szerint további 15 ország jelezte érdeklődését a MIR kártyák saját területén történő elfogadására.

A Belkart fizetési rendszert 1994-ben hozták létre azzal a céllal, hogy biztosítsa Belarusz pénzügyi ellenálló képességét a külső hatásokkal szemben, és egyúttal növelje a készpénzmentes átutalások arányát az országon belül. Tavaly az országgal szembeni nyugati szankciók részeként több belarusz bankot lekapcsoltak a SWIFT-ről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó