2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Orbán: Ukrajna győzelme lehetetlen, az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból

Orbán Viktor szerint téves az az elképzelés, hogy a nyugati katonai segítséggel Ukrajna képes lenne legyőzni Oroszországot a harctéren.

Kifejtette, hogy nem akarja azt a látszatot kelteni, mintha nem remélné, hogy az ukránoknak van esélyük a túlélésre, de a realitás talaján állva meg kell állapítani, hogy az Ukrajna és a Nyugat közötti együttműködés kudarcos – mondta Orbán a Bild című német bulvárlapnak adott keddi interjújában.

Mint mondta, lehetetlen megnyerni egy háborút Oroszország ellen olyan módon, ahogyan az ukránok a fronton harcolnak és ahogyan “támogatjuk őket pénzügyileg, információval és eszközökkel”.

“Az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok, és végül ez lesz a döntő tényező” – jelentette ki Orbán Viktor.

Visszautasította a riporter azon állítását, hogy a NATO-segítség nélkül egész Ukrajnát elfoglalta volna Oroszország, és ezt “olyan hipotézisnek nevezte, amelyre nincs bizonyíték”.

Orbán szerint a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban minél hamarabb tűzszünetet kell kötni, különben Ukrajna “hatalmas vagyont és sok emberéletet veszít, és elképzelhetetlen pusztítás fog történni. Ezért a béke az egyetlen megoldás ebben a pillanatban”.

Azt mondta azonban, hogy a harcok addig nem szűnnek meg, amíg Kijev fő támogatója, Washington nem dönt úgy, hogy békére van szükség.

“Ami igazán számít, az az, hogy az amerikaiak mit akarnak tenni. Ukrajna már nem szuverén ország. Nincs pénzük. Nincsenek fegyvereik. Csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket” – magyarázta a magyar kormányfő.

Bírálta a konfliktus miatt Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciókat, mondván, hogy azok kudarcot vallottak mind “Oroszország térdre kényszerítésében”, mind az ukrajnai béke megteremtésében.

“A szankciók nem váltak be. Meglep, hogy kiderült, képtelenek voltunk megfelelően megfogalmazni őket” – mondta.

Orbán Viktor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy háborús bűnösnek tartja-e az orosz elnököt, és kiemelte, hogy háborús bűnökről a háború után kell beszélni. Mint mondta, “ha tűzszünetet akarunk, és utána tárgyalni akarunk, akkor meg kell győznünk a konfliktus részeseit, hogy üljenek le az asztalhoz”, és “nem jó ötlet arra kérni őket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és azt mondani, hogy gyertek az asztalhoz, és letartóztatlak benneteket”.

Budapest azon kevés uniós fővárosok egyike volt, amelyik üzleti kapcsolatokat tartott fenn Moszkvával, mert ez “jó volt a magyar embereknek” – mondta Orbán. “Én Magyarországért harcolok. Nem törődöm [Vlagyimir Putyin orosz elnökkel]. Engem nem érdekel Oroszország. Én Magyarországgal törődöm”.

A Wagner katonai magáncég múlt heti, Oroszországban történt sikertelen lázadását is kommentálta. “Nem látok nagy jelentőséget ebben az eseményben”, mert nincs hatása “a legfontosabb dologra”, vagyis az ukrajnai tűzszünet elérésének kilátására – jelentette ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó