2023, február 6.
-2.6 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Oroszország embargót vezet be az árplafont támogató országok ellen

Moszkva embargót fog bevezetni azokkal az országokkal szemben, amelyek támogatják a Hetek Csoportja (G7) által javasolt árkorlátozást az orosz olajra – figyelmeztetett csütörtökön Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A nyilatkozatot a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is megerősítette.

Médiajelentések szerint az uniós diplomaták optimisták, hogy a tervvel kapcsolatos éles nézeteltérések ellenére is sikerül megállapodniuk az orosz olajexportra vonatkozó árplafonról. A Bloomberg forrásai szerint a nagykövetek csütörtök este újabb megbeszéléseket folytatnak.

“Többször elmondtuk, hogy az orosz olajra vonatkozó úgynevezett árplafon bevezetése piacellenes intézkedés, megzavarja az ellátási láncokat, és jelentősen megnehezítheti a helyzetet a globális energiapiacokon” – mondta Zaharova a csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve:

“Az Oroszországi Föderáció nem tervezi, hogy olajat szállítson olyan országokba, amelyek csatlakoznak a vevők kartelljéhez”.

A G7 tervezi, hogy az orosz tengeri szállítású olajra hordónként 65-70 dollár közötti árkorlátot állapít meg. A lépés várhatóan december 5-én lép hatályba az Egyesült Államok, az Európai Unió és szövetségeseik által bevezetett szankciók részeként.

Ha jóváhagyják, akkor a nyugati vállalatoknak tilos lenne biztosítást, viszontbiztosítást, brókertevékenységet és pénzügyi támogatást nyújtani az orosz nyersolajjal megrakott hajóknak, kivéve, ha az árat a megállapított ár alatt határozták meg.

Zaharova megjegyezte, hogy számos olajtermelő ország is ellenzi az ilyen intézkedést, rámutatva: “Egyszerűen megértik, hogy ma, amikor pusztán gazdasági okokból Oroszországot veszik célba, … ők [a nyugati országok] bármely más országra is alkalmazhatnak ilyen intézkedést”.

Hangsúlyozta, hogy “az árdiktátumok aláássák a világkereskedelmi rendszert, és veszélyes precedenst teremtenek nemcsak az energiapiacon, hanem általában a nemzetközi kereskedelemben is”.

Az intézkedés célja, hogy megakadályozza Oroszországot abban, hogy magasabb áron adja el olaját, mivel a nyersolaj kereskedelmével foglalkozó hajózási és biztosítási óriások a nyugati országokban találhatók. Ugyanakkor fennáll a veszélye egy súlyos globális energiaválságnak, ha Oroszország leállítja a szállítást, és nem világos, hogy az árplafon hatással lesz-e Moszkva bevételeire.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...