2022, október 4.
16.4 C
Budapest
9.7 C
Moszkva

Oroszország eltávolodik a mérgező dollártól és eurótól a gazdasági kapcsolataiban

Oroszország eltávolodik a dollár és euró használatától a partnerekkel folytatott kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatokban, mivel ezek a valuták “mérgezővé” váltak a növekvő nyugati nyomás alatt – mondta Alekszandr Pankin orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségen adott interjújában.

“A kollektív Nyugat növekvő geopolitikai nyomásával szemben az egyetlen módja annak, hogy stabil kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatokat garantáljunk Oroszország és partnerei között, az, hogy elkerüljük a “mérgezővé” vált valuták, elsősorban a dollár és az euró használatát, és áttérünk az elfogadható alternatívákban, elsősorban a nemzeti valutákban történő elszámolásokra” – mondta Pankin.

A diplomata megjegyezte, hogy a Washington által kiépített jelenlegi globális pénzügyi rendszer “alkalmatlannak bizonyult a többpólusú világrend feltételeihez, és lényegében az országok egy csoportja politikai céljainak elérésének eszközévé vált”.

“Teljesen nyilvánvaló, hogy a jelenlegi körülmények között a Nyugat továbbra is vissza kíván élni kiváltságos helyzetével” – folytatta Pankin.

“Biztató látni, hogy sok nemzet, látva az Oroszország elleni rendkívüli és jogtalan szankciókat, elgondolkodik azon, hogy szuverenitásának biztosítása érdekében szükség van a külgazdasági tevékenység dollármentesítésére. Mint kiderült, ha van politikai akarat, a kérdés teljesen megoldható” – tette hozzá.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna labdarúgó-világbajnokságot rendezne

Ukrajna csatlakozna Spanyolország és Portugália pályázatához a FIFA 2030-as világbajnokság megrendezésére - derül ki a The Times beszámolójából. A brit lap azt állítja, hogy Ukrajna...

Tombolnak az indulatok Kijevben, mert késnek az EU segélyek

Az Európai Unió által Ukrajnának nyújtott gazdasági segély késedelme "elfogadhatatlan", és a katasztrófa elkerülése érdekében meg kell oldani - figyelmeztetett egy magas rangú ukrán...

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...