2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Oroszország elkezdte Egyiptom első atomerőművének építését

Az orosz állami tulajdonú Roszatom megkezdte az El Dabaa atomerőmű építését – közölte a vállalat szerdán közzétett sajtóközleményében.

“Az El Dabaa erőmű első reaktorának építésének megkezdése azt jelenti, hogy Egyiptom mostantól csatlakozik a világ atomenergiát termelő országainak klubjához” – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az építkezést elindító ünnepségen.

Az Egyiptom északi partvidékén, Kairótól mintegy 130 kilométerre északnyugatra fekvő El Dabaa lesz Egyiptom első atomerőműve és egyben a Roszatom első nagy projektje Afrikában. Az erőmű, amely a tervek szerint 2028-ra készül el, négy VVER-1200-as reaktorral rendelkezik majd, amelyek névleges összkapacitása 4800 megawatt lesz.

Az építkezést Moszkva és Kairó közösen finanszírozza, a 30 milliárd dolláros költség 85%-át az orosz kormány biztosítja állami hitel formájában. A fennmaradó részt Egyiptom finanszírozza magánbefektetők pénzügyi támogatásával.

A két ország által aláírt megállapodások értelmében a Roszatom az erőmű számára a teljes 60 éves tervezési élettartam alatt nukleáris fűtőanyagot is szállít, valamint az egyes reaktorok beindítását követő tíz évig karbantartást és javítást is biztosít.

A vállalat emellett a személyzet képzését is biztosítja. Az El Dabaa leendő alkalmazottainak első csoportja már 2021 szeptemberében megkezdte képzését a vállalat műszaki akadémiájának szentpétervári kirendeltségén. A Roszatom arra számít, hogy összesen 1700 szakembert képeznek ki az erőmű számára, mind az akadémián, mind az erőmű saját egyiptomi képzési létesítményében.

A számos nagyszabású nemzetközi projektben – köztük a gyakorlati nukleáris fúzió kifejlesztését célzó ITER-kezdeményezésben – részt vevő Roszatomot nem érintette az Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelet február 24-i kezdete óta bevezetett szankciók egyike sem.

A vállalat azonban májusban felmondta a finn Fennovoima csoporttal kötött erőműépítési szerződését, amit a finn csoport a konfliktussal kapcsolatos kockázatokkal indokolt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...