2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Oroszország elengedte Üzbegisztán csaknem teljes adósságát

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszország elengedi Üzbegisztán vele szemben fennálló adósságállományának 97 százalékát.

A jogszabály értelmében Moszkva a saját becslései alapján 890 millió dollárnyi tartozást enged el (amelyből 390 millióra rúgnak az 1992-1993-ban nyújtott hitel felgyülemlett és lejárt esedékességű kamatai), de Taskentnek 30 napon belül ki kell fizetnie 25 millió dollárt.

Üzbegisztán csak 43 millió dollárnyi adósságot ismert el és 1-2 milliárd dolláros részesedést követelt magának az egykori Szovjetunió Gyémántalapjából, amelynek egyebek között részét képezik a cári koronaékszerek is. Az ügyben született orosz-üzbég kompromisszum értelmében Taskent teljes körűen lemondott minden szovjetidőkből eredő követeléséről. Oroszország korábban Mongólia adósságának csaknem 98, Észak-Korea és Kuba tartozásának pedig 90-90 százalékát engedte el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.