2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Hivatalos: Oroszország egyre közelebb kerül az aranystandardhoz

Moszkva azon dolgozik, hogy a rubelt az aranyhoz és más nyersanyagokhoz kösse, közölte a biztonsági tanács.

Orosz szakértők egy olyan projekten dolgoznak, amelynek célja, hogy az országban kétkörös monetáris és pénzügyi rendszert hozzanak létre – közölte kedden Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács titkára a Rosszijszkaja Gazetának adott interjújában.

Kifejtette, hogy a projekt az orosz valuta fedezetét foglalja magában mind arannyal, mind pedig a valuta értékét képviselő árucikkek egy sorával. Ennek eredményeként a rubel árfolyama megfelelne a valós vásárlóerő-paritásnak – mondta.

Bármely nemzeti pénzügyi rendszer szuverenitásának biztosításához szükséges, hogy a fizetési eszközei belső értékkel és árstabilitással rendelkezzenek, és ne legyen a dollárhoz kötve – mondta Patrusev.

Az orosz gazdasági biztonság másik fontos feltétele a gazdaság modern technológiákon alapuló szerkezetátalakítása – tette hozzá.

Nem vagyunk a piacgazdaság ellen … de … a Nyugat csak akkor engedi meg, hogy más országok a partnerei legyenek, ha ez számára előnyös” – hangsúlyozta Patrusev, megjegyezve, hogy Oroszország fejlődésének a belső potenciáljára kell épülnie.

Március 25-én az orosz jegybank bejelentette az arany rubellel történő megvásárlásának rögzített árát. Egy gramm arany árát 5000 rubelben (akkor 59 dollár) határozták meg.

A biztonsági titkár azt is hangsúlyozta, hogy Washington a saját problémáit a világ többi részének rovására próbálja megoldani, és ezzel “ember okozta globális válságot” hoz létre.

Patrusev szerint pedig az európai szövetségesei lennének az elsők, akik szenvedni fognak ezeknek a lépéseknek a következményeitől.

Miközben a Fehér Ház Oroszország esetleges fizetésképtelenségéről tárgyal, a helyzet olyan, hogy “itt az ideje, hogy ők is kimondják a saját fizetésképtelenségüket” – mondta Patrusev, rámutatva, hogy az USA külső adóssága meghaladta a 30 billió dollárt.

Az aranyfedezetű rubelről itt írtunk bővebben!

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS