2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Oroszország cáfolja az olasz lap állításait

Közleményben utasította vissza Olaszország orosz nagykövetsége a La Stampa című olasz lap állításait, amely egy “névtelen olasz illetékesre” hivatkozva azt közölte, hogy az Oroszországból humanitárius segélyként érkezett eszközök nyolcvan százaléka vagy teljesen használhatatlan, vagy alig használható Olaszországban.

A lapról sok mindent elárul, hogy forrásként egy névtelenséget kérő magas rangú olasz illetékesre hivatkozik.

Szergej Razov Oroszország római nagykövete pénteken a lap főszerkesztőjéhez intézett közleményében úgy reagált, hogy az orosz segélyszállítmány használhatóságáról, vagy használhatatlanságáról inkább kérdezzék meg a bergamói lakosokat, ahol az orosz szakemberek és járművek megkezdték a munkájukat.

Mint az ismeretes Bergamo az egyik leginkább fertőzött város Észak-Olaszországban, ahol már 1 267 ember meghalt és 7 027 fertőzött van jelenleg. Olasz kollégáink kérésére az orosz epidemiológusok, virológusok és intenzív orvosok megkezdték a munkájukat azokban az ápolási otthonokban, ahol a legkritikusabb a helyzet az orvoshiány miatt, elkezdték az épületek és járművek fertőtlenítését is.

A közleményben a nagykövet arra is kitér, hogy a cikk szerzőjének meg kellene értenie, hogy az orosz és olasz szakemberek az egészségüket és életüket kockáztatva dolgoznak a kijelölt területen.

“Ez az állítás csak egy romlott elme szüleménye lehet. Alattomos az, aki így akar láttatni egy bajba jutott baráti nemzetnek küldött önzetlen segítséget” – mondta csütörtökön Szergej Razov a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, akinek megerősítette készségét az Olaszországnak való segítségnyújtásra és vasárnap már el is indultak az első szállítmányok Olaszország felé.

Az Il-76-os repülőgépekkel nyolc mozgatható katonai ápolóbrigádot, mintegy 100, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és terep fertőtlenítést végző eszközöket – amelyekre oroszul, angolul és olaszul az “Oroszországból szeretettel” felirat került -, valamint orvosi műszereket küldenek Olaszországba.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...