2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Oroszország bezárhatja légifolyosóit a nyugati légitársaságok előtt

Az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankcióira reagálva Oroszország korlátozhatja, vagy meg is tilthatja a nyugati légitársaságoknak a transzszibériai légifolyosó használatát. A lépéssel milliárdos károkat okoznának az olyan Európából Ázsiába járatokat indító cégeknél, mint a Lufthansa, a British Airways vagy az Air France. Az orosz sajtóban azután jelentek meg ezek a hírek, miután a nyugati szankciók miatt kénytelen volt felfüggeszteni működését a Dobroljot légitársaság.

Az Aeroflot légitársaság leányvállalataként létrehozott Dobroljot közvetlen járatokat indított több oroszországi városból a Krím félszigetre. A nyugati büntetőintézkedések hatására felmondták a cég repülőgéplízingre vonatkozó szerződéseit. A törölt járatokat a szintén Aeroflot érdekeltségű Orenburg Airlines pótolja. A Dobroljot májusban kezdte meg működését és júniusban indította el első kereskedelmi járatát Moszkva és Szimferopol között.

Az orosz válasz nem marad el. Vlagyimir Putyin államfő utasította a kormányt, hogy dolgozzák ki a válaszlépéseket a nyugati szankciókra. A lehetséges forgatókönyv szerint akár nyugati tulajdonban lévő vállalatokat államosíthatják is.

David Cameron brit miniszterelnök a kemény büntetőintézkedések mellett áll ki, erre viszont az oroszok a BP-t és a Shellt hozhatják nehéz helyzetbe. A BP-nek és a Shellnek jelentős eszközei vannak Oroszországban, a lapnak egy forrás pedig megjegyezte, hogy ezeket az orosz állam akár ki is sajátíthatja. A két brit cég jelentős kapcsolatokat ápol az orosz Gazprommal és Rosznyefttel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó