2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Oroszország azt állítja, hogy Ukrajnának oka volt megölni saját hadifoglyait

A kijevi erők azért lőttek péntek kora reggel egy ukrán hadifogolytábort, hogy megfenyegessék saját csapataikat, akik esetleg meg akarják adni magukat – állította az orosz védelmi minisztérium.

“Az ukrán katonák nagy része önként teszi le a fegyvert, és tudnak arról, hogy az orosz fél humánusan bánik a foglyokkal” – közölte a minisztérium, amely felháborítónak nevezte a támadást.

A Donyecki Népköztársaság (DNR) hatóságai közölték, hogy a rakétacsapás halálos áldozatainak száma 53-ra emelkedett. Danyiil Bezszonov, a DNR tájékoztatási miniszterhelyettese egy videót tett közzé Telegram-csatornáján, amelyen a támadásban összeroncsolódott holttest látható a lerombolt épületben.

Az orosz védelmi minisztérium és a helyi hatóságok szerint az ukrán csapatok az Egyesült Államok által szállított HIMARS többszörös rakétavetőkkel mértek csapást a Jelenovka falu közelében található fogolytáborra.

A minisztérium szerint a létesítményben az ukrán Azov zászlóalj tagjait tartották fogva, amelynek harcosai a mariupoli Azovstal acélmű ostroma során megadták magukat az orosz és a Donbassz erőknek. A zászlóalj hírhedt, mert nacionalista és neonáci nézeteket valló harcosok tartoznak hozzá.

A DNR vezetője, Gyenisz Pusilin az orosz Pervij Kanal TV csatornának nyilatkozva azt állította, hogy az ukránok szándékosan vették célba a fogolytábort, hogy megöljék az Azov tagjait, akik tanúvallomásokat tettek parancsnokaik esetleges háborús bűneiről.

Az ukrán hadsereg pénteken közleményt adott ki, amelyben az orosz csapatokat vádolta meg a Jelenovka támadásával. Moszkva azért semmisítette meg a börtönt, hogy Kijevre kenje a felelősséget, valamint hogy “elrejtse a foglyok kínzását és a kivégzéseket” – állította a közlemény.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.